DOSTA BRČKANJA U PLIĆAKU Jokić, ali i ravnatelji smatraju kako se kasni s planom povratka u škole! Foto: Ilustracija/Pixabay

DOSTA BRČKANJA U PLIĆAKU Jokić, ali i ravnatelji smatraju kako se kasni s planom povratka u škole!

IHR/Varaždinske vijesti | 16.8.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Ostalo je još 15 radnih dana do početka nastave, a još nema plana kako u školske klupe - upozorio je pedagog i sociolog, bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić danas na RTL-u.

- Je li 15 dana prije prvog nastavnog dana ozbiljan pristup najneizvjesnijoj godini kada ne znamo ništa o organizaciji nastave i protokolima? Ne, to nije ozbiljno. Hrvatske obrazovne vlasti uvelike kasne s pripremama za početak školske godine. Dok druge zemlje već pripremaju za sve scenarije, hrvatski političari su na moru, brčkaju se u plićaku, a roditelji, djeca i obrazovni djelatnici nemaju odgovore - upozorio je.

I ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić još prije tjedan dana upozorila je kako nastava počinje uskoro, a rasporede treba sastaviti te o nastavi obavijestiti roditelje i učenike.

- Treba se osmisliti jako dobar, praktičan, suvisli i primjenjiv model koji predviđa i postupanje u mogućim, neželjenim situacijama te mogućnost brze prilagodbe. Ako to ne bude tako, bit će problema, zato se nadam da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već na tragu rješenja, budući da nam nastava počinje uskoro, a raspored treba pravovremeno izraditi i objaviti učenicima i nastavnicima - poručila je Banić.

I dok se čekaju upute iz Ministarstva znanosti i obrazovanja oko provođenja nastave, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin kaže kako su u toj školi spremni za početak nove nastavne godine.

- Prostor je velik, opremu imamo, napravit ćemo ono što ćemo morati napraviti. Naravno da se svi nadamo da će se situacija smirivati te da će znanstvenici naći adekvatno i neštetno cjepivo ili lijek kako bismo se, unatoč virusu, svi mogli normalno vratiti u školu, na posao i funkcionirati bez posebnih mjera - rekla je.

Već sada je jasno da će se povratak svih u vrtiće, škole i fakultete ove jeseni značiti i strogo poštivanje epidemioloških mjera. Pri tome bi se mogao javiti novi problem jer zbog prostornih problema sve škole neće moći osigurati provođenje mjere o razmaku od najmanje 1,5 metara između osoba u istoj prostoriji.

Neke zagrebačke škole zbog toga su već najavile uvođenje dvosmjenske nastave umjesto jednosmjenske, kako bi uspjele ispoštovati tu mjeru. Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin, čiji učenici imaju jednosmjensku nastavu kao i gotovo sve škole u Varaždinskoj županiji, upozorava kako bi i s uvođenjem dvije smjene bilo preklapanja i teško bi se izbjegao veliki broj ljudi istovremeno na jednom mjestu.

- Imamo predmetnu nastavu što je organizacijski puno, puno kompliciranije od razredne nastave, a i učenici nisu cijelo vrijeme u jednoj učionici već mijenjaju specijalizirane učionice prema rasporedu i imaju kabinetsku nastavu (nema smisla poučavati kemiju, informatiku i slično u običnim učionicama), kreću se svaki odmor po školi. Kod nas je u školi gotovo 900 osoba. Dvije smjene ne bi puno pomogle osim što bi bilo manje učenika međusobno u kontaktu, ali školski dan predugo traje zbog broja sati koje trebamo održati i sasvim sigurno bi se smjene preklapale. Tako je bilo i dok smo radili u dvije smjene prije više od 11 godina. Uostalom, učenici bi dolaziti u kontakt jedni s drugima, kao i nastavnici koji će morati raditi u obje smjene jer predaju u različitim programima, razredima, i različitim generacijama. Dodatno, ne može samo pola razreda biti u jednoj učionici kako bi se poštivao razmak, nemamo dvostruki broj nastavnika da bismo mogli prepoloviti razrede! Prostorno nije problem, već kadrovski i kako postaviti model kad su svi učenici svih razreda u školi - upozorila je Banić.