Alisa Pevec iz 6. OŠ Varaždin izborila nastup na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih Foto: VV arhiva

Alisa Pevec iz 6. OŠ Varaždin izborila nastup na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih

Varaždinske vijesti | 7.7.2017. u 17:27h | Objavljeno u Društvo

Učenica VI. osnovne škole Varaždin, Alisa Pevec, izborila je mjesto u šesteročlanoj ekipi Hrvatske za Međunarodnu prirodoslovnu olimpijadu mladih (International Junior Science Olympiad - IJSO) 2017, koja će se održati u Arnhem–Nijmegenu u Nizozemskoj od 3. do 12. prosinca.

Izbor članova ekipe održan je u Zagrebu 10. lipnja, a između dvadesetak najboljih učenika, sudionika državnih natjecanja i nakon testiranja u znanju iz biologije, kemije i fizike, komisija je odabrala šestero učenika. Osim Alise Pevec, na Olimpijadu idu i Mirko Armanda iz Splita te Ema Boreković, Olga Jerković Perić, Grgur Premec i Marko Preočanin iz zagreba.

Ped kandidate su stavljeni zahtjevni zadaci iz prirodoslovnih predmeta, većinom problemskog tipa, koji osim znanja zahtijevaju i druga učenička postignuća najviše razine. Pripremu učenika za ovo testiranje rade mentori iz škole koji su ih pripremali i za državno natjecanje. Mentorica Alise Pevec, profesorica Karmen Holenda, učenicu je pripremala iz područja biologije i kemije. Iz područja fizike, s Alisom su radili profesori Denis Barčot i Jelena Bajkovec.

Alisa je više puta sudjelovala na državnim natjecanjima iz matematike, njemačkog jezika i kemije. Aktivno je sudjelovala u brojnim školskim i izvanškolskim aktivnostima te je proglašena za učenicu generacije 2017. u VI. osnovnoj školi Varaždin. Kako ističu iz škole, tijekom godina natjecanja, više je učenika VI. osnovne škole Varaždin pozvano na testiranje za Europsku i/ili Svjetsku prirodoslovnu olimpijadu, a do sada su plasman u hrvatsku ekipu ostvarile samo dvije učenice: Andrea Križanić (2016.godine) i Alisa Pevec (2017. godine).