A JOŠ NIJE NI POČELO Iz Preporoda traže veće plaće, a spremni i na iskazivanje nezadovoljstva Foto: Ilustracija/Arhiva VV

A JOŠ NIJE NI POČELO Iz Preporoda traže veće plaće, a spremni i na iskazivanje nezadovoljstva

IHR/Varaždinske vijesti | 3.9.2020. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Još nije ni počela najneizvjesnija nastavna godina, a neki prosvjetni sindikati već najavljuju da su spremni na - razne oblike iskazivanja nezadovoljstva.

Naime, sindikat Preporod uputio je sedam prijedloga ministru Radovanu Fuchsu koji se odnose isključivo na status radnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u vrijeme odvijanja nastave prema tri predložena modela.

Iz tog sindikata poručuju kako je poslodavac dužan izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju za obavljanje nastave prema A, B i C modelu, a radniku bi se, za vrijeme odvijanja nastave prema C modelu osnovna plaća trebala uvećati za smjenski i dvokratni rad.

Također, iz Preporoda upozoravaju kako bi se za vrijeme obavljanja nastave prema B i C modelu radniku nadoknadili troškovi nastali prilikom odvijanja nastave na daljinu, a ako radnik nastavu obavlja prema A modelu, a za učenike koji su oboljeli ili su u samoizolaciji, sukladno Uputama, vrijeme provedeno u obavljanju nastave prema C modelu, radniku se treba platiti kao prekovremeni rad.

Iz Preporoda poručuju kako se odgojno-obrazovni radnici, upućeni na testiranje na COVID-19, trebaju osloboditi plaćanja troškova testiranja, odnosno da troškove njihova testiranja plaća poslodavac. Traže i da se zaposlenicima vrijeme provedeno na bolovanju zbog zaraze virusom COVID-19, kao i za vrijeme provedeno u samoizolaciji, plaća isplaćuje u punom iznosu.

- Ako odgojno-obrazovni radnik nije, sukladno Uputama, koristiti dnevnu stanku, kao i stanku između nastavnih sati, radniku će se omogućiti korištenje slobodnih dana za vrijeme zimskog, proljetnog i ljetnog odmora učenika - jedan je od prijedloga sindikata upućen ministru.

Iz sindikata Preporod pozivaju na žurni početak sa školskim sindikatima oko rješavanja problema na koje ovi prijedlozi nude rješenja.

- U slučaju ignoriranja ovih prijedloga, dogodit će se razni oblici iskazivanja nezadovoljstva, a samim time dovest će se u pitanje funkcioniranje škola u okolnostima uzrokovanim pandemijom koronavirusa - zaključuje se u pismu koje potpisuje predsjednik Željko Stipić.

Označeno u