Alen Kišić je u ime Županije ugostio stručnjake iz Engleske Foto: Martin Novosel

Engleski partneri sportskog programa DIVERSE u posjetu Varaždina

| 14.10.2015. u 13:13h | Objavljeno u Sport

Nakon što su predstavnici engleske sportske organizacije "The Access to Sports Project" iz Islingtona, London jučer posjetili Lepoglavu, danas su posjetili i Varaždin. Projekt koji promoviraju je "Dual International Volunteering Exchange in Sports - DIVERSE" koji se financira iz programama Eramsus+, Learning Mobility of Individuals i Youth Mobility, a partneri u ovom projektu su Varaždinska županija, Fakultet organizacije i informatike Varaždin, Školski sportski savez Varaždinske županije i Druga gimnazija Varaždin.

Na konferenciji za medije koja se održala u prostorima Županijske palače, Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije, je kao domaćin ugostio predstavnike organizacije iz Islingtona te je naglasio da Županija potiče i usmjerava svoje škole na velik broj europskih projekata poput ove sportske suradnje i razmjene.

-Samo u prošloj školskoj godini su naše škole dobile i privukle sredstva iz EU-a u iznosu od preko 20 milijuna kuna i to za razne projekte poput infrastrukture, poboljšanje kurikuluma i razmjenu studenata. Ovaj projekt je za nas poseban jer je prvi koji je izravno namijenjen za sport. On je namijenjen poglavito za djevojke jer je sport za djevojke kod nas deficitaran. Nemamo toliku ponudu sportova za cure. Naši učenici će također preko ovog programa doznati za sportove koji nisu toliko popularni kao što je kriket ili polo, a mi ih podučavamo rukometu - rekao je Alen Kišić, zamjenik župana.

Michael MacNeill, jedan od trenera i stručnjaka iz Islingtona, je izrazio zadovoljstvo suradnjom s Varaždinskom županijom te razmjenom iskustava oko učenja tjelesnog odgoja u našim obrazovnim ustanovama te zajednicama i općinama.

-Razgovarali smo s ljudima iz škola i općina kako se provodi tjelesni odgoj u Hrvatskoj i kako da se suočimo sa sličnim i različitim problemima u našim zajednicama. Isto tako smo sa zanimanjem pratili kako se sportski programi provode u vašim općinama i zajednicama preko sportskih klubova te smo razmijenili iskustva iz naše zemlje. Mladi ljudi su jednaki svugdje na svijetu. Okolina u kojoj žive i odrastaju, definira u kakve osobe će odrasti. Ukoliko imamo sustave koji ne funkcioniraju, moramo ih promijeniti, tako da kada jednom ti mladu odrastu mogu napraviti još bolje projekte od nas - rekao je Michael MacNeill.