Gradonačelnik Goran Habuš vijećnike je prozvao zbog nedolaska Foto: Krešimir Đurić

Zbog bojkota vijećnika kasnit će stipendije

Martina Pižeta | 6.10.2015. u 17:47h | Objavljeno u Aktualno

Iako je danas poslijepodne trebala biti nastavljena sjednica varaždinskog Gradskog vijeća od srijede, koja je zbog nedostatka kvoruma odgođena za četvrtak pa zatim za današnji dan, sjednica je danas - zaključena.

Naime, današnjem se nastavku odazvalo svega devet (HNS-ovi Branko Godinić, Josip Dreven i Mira Visković, SDP-ovi Josip Hehet, Ljubica Križan, Dražen Pavličević i Danijela Benkus te HSU-ov Vjekoslav Vrbanec i HSLS-ov Željko Bunić) od ukupno 25 vijećnika, pa predsjednik Josip Hehet nije mogao ništa drugo nego zaključiti sjednicu.

Gradonačelnik Goran Habuš vijećnike je potom prozvao zbog nedolaska.

- Neugodno sam iznenađen nedolaskom, prije svega, oporbenih vijećnika na današnju nastavljenu sjednicu. Ako je ono u četvrtak bio hir, ovo više nije hir već igrokaz i bojkot, i to ne rada vijeća i mene, već funkcioniranja Grada - poručio je Habuš.

Vijećnicima koji nisu nazočili današnjoj sjednici kazao je da će građanima morati objasniti nedonošenje važnih odluka.

- Studentima će morati objasniti zašto stipendije kasne, a 170 sportaša zašto neće biti pokrenuto preoblikovanje NK Varaždin. Vindiji će pak morati objasniti zašto neće na vrijeme početi izgradnja najmodernije valionice u ovom dijelu Europe. Te su odluke, naime, bile na današnjem nastavku - napomenuo je gradonačelnik.

Vijećnicima je poručio da Gradsko vijeće nije dječji vrtić.

- Ovo nije igra, vijeće nije vrtić. Tu se donose odluke bitne za funkcioniranje Grada, a ovako ponašanje ugrožava funkcioniranje Grada. Srećom, proračun je donijet, no sjednicu smo morali zaključiti kako bi odluke donijete u srijedu postale važeće. O točkama o kojima je danas trebalo biti odlučivano, odlučivat će se na jednoj od narednih sjednica. No, ako se nastavi ovakav bojkot, možemo se naći u problemu - naglasio je.

Dodaje da je vijećnika vladajuće koalicije bilo 9, dok ih se dvoje ispričalo.

- Iako se oporba može slagati ili neslagati s odlukama, svojom nazočnošću sjednicama podržavaju funkcioniranje Grada i drže kvorum. Za nedolazak ne postoje sankcije, a vijećnik ne može bit prozvan za ono za što je glasao. Dakle, ne odgovaraju za činjenje, ali niti za nečinjenje. Nečinjenje je jednako opasno kao i pogrešno činjenje. Ovo je nečinjenje za koje nitko neće odgovarati i nemojmo se čuditi kada za mjesec dana ti isti vijećnici postave pitanje zašto kasne stipendije - poručio je gradonačelnik vijećnicima.

Iduća će sjednica, najavljuje, biti zakazana uskoro.

- No, već smo izgubili tjedan dana i iako se to vijećnicima ne čini dugo, onima koji ovise o tim odlukama je to dugo vremena. Nadam se da će doći na iduću sjednicu i shvatiti koja je njihova odgovornost - zaključio je.