ZELENO ŽELIMO Ludbrežani 30. kolovoza otvaraju obnovljeni "Trsekov podrum" Foto: ilustracija / Pixabay

ZELENO ŽELIMO Ludbrežani 30. kolovoza otvaraju obnovljeni "Trsekov podrum"

Varaždinske vijesti | 13.8.2018. u 10:17h | Objavljeno u Našim krajem

- Atraktivni turistički proizvodi koji povezuju turističke centre kao što su gradska središta, baština i drugo sa zanimljivim proizvodima, običajima i događajima iz zaleđa u zanimljive sadržaje sve više nedostaju, a bogata baština ovog područja nije dovoljno prepoznatljiva - napominju iz Grada Ludbrega i dodaju kako su se upravo zbog toga odlučili uključiti u projekt “Zeleno želimo” koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska.

Prijavitelj projekta je Poljoprivredno šumarski zavod Murska Sobota, a partneri s hrvatske strane projekta su Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Varaždin, Grad Ludbreg i Turistička zajednica grada Varaždina. Kao pridruženi partneri na projektu uključeni su i Grad Varaždin te Turistička zajednica Grada Ludbrega.

Kroz projekt će nastati i četiri različita mikroproizvoda koji će biti povezani u zajednički proizvod, a svaki od njih će imati drugačije polazište u smislu baštine i sadržaja u zaleđu.

- Svi mikroproizvodi zajedno će formirati zanimljivu cjelinu sa sadržajem koji će biti od interesa za široku populaciju. Svaki pojedini mikroproizvod će se temeljiti na jedinstvenom ishodištu, uzimajući u obzir ponudu pojedinog mikropodručja – priroda i kretanje, gastronomija, zanati i rukotvorine i vina. Upravo ovaj posljednji, vino, slovi kao ludbreški peti element i stoga je sasvim logično da će u Ludbregu fokus biti upravo na njemu - ističu iz Grada Ludbrega.

Važnu ulogu u tome ima i ludbreška Udruga vinogradara "Trsek". Naime, ludbreški vinogradari i podrumari već su nadaleko poznati po kvaliteti svojih vina, a tome je najviše pridonijela Trsekova Izložba mladih vina koja se bliži tridesetom rođendanu, kao i sustavna edukacija novih i mlađih generacija vinogradara. Jedan od načina edukacije svakako su stručni izleti u druga poznata vinorodna područja diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu, gdje se upoznaju s radom vinogradara tih vinorodnih krajeva.

U sklopu projekta privedeni su kraju radovi na proširenju i obnovi prostora "Trsekovog podruma" u istočnoj zgradi Ludbreškog starog grada. Obnovljeni su prošireni prostori koji će biti korišteni za turističko-promotivne namjene. Novom prostoru još predstoji opremanje primjerenim inventarom. Svečano otvaranje obnovljenog i proširenog objekta "Trsekovog podruma" bit će u sklopu programa Dani ludbreške Svete nedjelje i to u četvrtak 30. kolovoza.