Za kraj Dana Varaždinske županije posebnosti općine Vinica, sekeli gulaš i bicikliranje po cijeloj županiji Foto: Ilustracija

Za kraj Dana Varaždinske županije posebnosti općine Vinica, sekeli gulaš i bicikliranje po cijeloj županiji

V.M./Varaždinske vijesti | 13.9.2018. u 12:10h | Objavljeno u Našim krajem

Ove subote i nedjelje atraktivnim programom završavaju Dani Varaždinske županije. Svoje posebnosti predstavit će općina Vinica, dok će se u Atriju Županijske palače kuhati 400 porcija sekeli gulaša. Sve će završiti velikom biciklijadom po cijeloj županiji.

- Pred nama je posljednjih vikend atraktivnih programa u sklopu obilježavanja Dana Varaždinske županije, a općina partner koja će se predstaviti u subotu bit će Općina Vinica. U Atriju Županijske palače predstavit će sve ono njihovo najbolje i najinteresantnije po konceptu projekta "Županije u malom" kojeg smo imali za vrijeme Špancirfesta - najavila je Natalija Martinčević, posebna savjetnica župana Varaždinske županije i predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije.

županija_vinica_sekeli_biciklijada_2.jpg

Mnoštvo sadržaja ponudit će u sklopu svog predstavljanja Općina Vinica, a prije svega, kako je naglasio načelnik općine Marijan Kostanjevac, tu je vrhunsko vino.

- Zahvaljujući grofovima i vlasteli, već davnih dana imali smo najbolja vina koja su se pila na mnogim dvorovima, osobito na onom nama najznačajnijem, a to je Bečki dvor. Tako ćemo našim sugrađanima ponuditi dobro vino, ali i domaće specijalitete od zlevke do tradicionalnih viničkih kolača. Tu su i naše vezilje, koje će uz kolače pokazati i svoje rukotvorine - rekao je načelnik općine Marijan Kostanjevac.

Predstavit će se Osnovna škola Vinica sa svojom Učeničkom zadrugom "Vrčeki", a poljoprivredna Srednja škola "Arboretum Opeka" imat će svoj izložbeni štand.

- Upravo na ovakvim manifestacijama želimo prikazati sve što čini našu općinu, a to su i naše škole. Bit će tu i Vinički tamburaši koji će zaokružiti cijelu priču i podići atmosferu i uspješno završiti ove dane proslave. Pozivam sve one koji vole Vinicu ili su vezani uz nju, ali i sve ostale da nam se pridruže u subotu u Atriju Županijske palače - naglasio je načelnik Kostanjevac.

A da sve miriši po varaždinskom zelju, pobrinut će se Udruga kuhara Varaždinske županije. Čak 400 porcija sekeli gulaša pripremat će mladi tim kuhara i tako nas uvesti u nadolazeću Zeljarijadu.

- Županija zapravo kontinuirano promiče proizvode varaždinskog kraja, pa tako uz bučino ulje sada selimo na Varaždinsko zelje. Podijelit ćemo 400 besplatnih porcija sekeli gulaša našim građanima u subotu ujutro, od 10 sati - istaknula je Martinčević.

Dio programa odvijat će se i u subotu navečer u Vidovcu gdje će se u 18 sati u nebo dići balon Varaždinske županije, a u 20 sati će se u župnoj crkvi sv. Vida održati koncert Obrtničkog glazbenog društva koji su ovogodišnji dobitnici nagrade i slave 80 godina postojanja.

županija_vinica_sekeli_biciklijada_1.jpg

Program se nastavlja u nedjelju s jednom potpuno novom turističkom atrakcijom, a to je "Županija na dva kotača".

- Radi se o jednoj posebnoj vrlo zanimljivoj biciklijadi. Tu je i Vrganjijada u Paki, koja je ove godine također dio proslave Dana Županije, i s tim ćemo u nedjelju kasno navečer završiti s programima obilježavanja Dana Varaždinske županije - istaknula je Martinčević.

O kakvoj se posebnoj biciklijadi radi, pojasnio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini.

- Po prvi puta Varaždinska županija organizira županijsku biciklijadu koja se odvija po čitavoj županiji, a sastoji se od četiri rute koje povezuju sve gradove u našoj županiji. Na svakoj od te četiri rute nalaze se četiri odmorišta na kojima se biciklisti mogu u bilo kojem trenutku uključiti u rutu i na svakom odmorištu prikupljaju naljepnice. Na svakom odmorištu čeka ih i mala nagrada, a kad skupe sve četiri naljepnice, znači da su obišli jednu rutu ili spojili dvije, dobivaju obrok u restoranu u kojem se nađu u tom trenutku - pojasnio je direktor TZ-a Varaždinske županije.

Dodao je kako je vrijednost ove biciklijade i ta da je po prvi puta integrirana sa Željeznicom.

- U nedjelju, 16. rujna, svi vlakovi s biciklistima bit će besplatni za sve tako da možete iskoristiti priliku i iz Varaždina biciklirati skroz na zapad, jug ili istok naše županije, pa se vratiti u popodnevnim satima potpuno besplatno vlakom. To je ujedno i najava projekta za 2019. godinu kada prvi u Hrvatskoj upravo naša Varaždinska županija ima besplatan prijevoz svih bicikala u našoj županiji pa se nadamo da ćemo na taj način proširiti radijus turista i cikloturista koji dolaze i koje interesira naša županija koja je geografski i kulturno idealna za cikloturizam - zaključio je direktor TZ-a.

županija_vinica_sekeli_biciklijada_3.jpg