FOTO Blagdan sv. Vinka u Vinici prošao uz najfiniji špek, prvoklasni gemišt i najbolju zabavu ikad!

IHR/Varaždinske vijesti | 24.1.2019. u 09:28h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Udruge vinogradara "Vinea" iz Vinice te Općine Vinica u Vinicabregu na sam blagdan sv. Vinka okupio se veliki broj vinogradara kako bi obilježili Vincekovo.

Viničkoj veselici pridružili su se i brojni gosti, među kojima je bio saborski zastupnik Anđelko Stričak, župan Varaždinske županije Radimir Čačić te slovenski prijatelji, vinogradari iz Lenarta.

Ovog puta domaćin okupljanja bio je potpredsjednik Udruge "Vinea" Petar Leskovar. Domaćin se sa svojom obitelji pobrinuo za dovoljne količine hrane i pića, a tamburaši za dobar štimung.

Prije samog obreda blagoslova i rezanja trsa, domaćin se svima zahvalio na dolasku. Vinički župnik Valent Posavec podsjetio je na muku i žrtvu sv. Vinka koji se štuje već 2000 godina, a nakon blagoslova trsja, Leskovar uz pomoć predsjednika Udruge vinogradara "Vinea“ Vinica Stjepana Kovačića i načelnika Općine Vinica Marijana Kostanjevca te ostalih članova Udruge, porezali su nekoliko trsova koji su za ovu prigodu bili ukrašeni najboljim domaćim kobasicama i špekom.Poslije rezanja trsje se zalilo vinom kako bi se probudilo i kako bi bolje rodilo ove godine.

Druženje uz Vincekovo nastavilo se uz grah, gemište i pjesmu u dvorani zgrade Općine Vinica.

Označeno u