Vijećnici ponovno nisu podržali izvješće o radu gradonačelnice, kao ni izvršenje proračuna

V.M./Varaždinske vijesti | 16.9.2016. u 18:24h | Objavljeno u Našim krajem

Izvješće o radu gradonačelnice Goranke Štefanić za prvih šest mjeseci ove godine, zatim izvršenje proračuna za prvih šest mjeseci ove godine te suglasnost Varkomu za ulaganje na području Grada Varaždinskih Toplica bile su središnje točke dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica.

Prema informacijama iz izvješća, rad gradonačelnice okarakterizirali su brojni projekti, ulaganja u infrastrukturu, ali i daljnje približavanje građanima u svakodnevnoj neposrednoj komunikaciji. Što se tiče tog dijela rada gradonačelnice uspostavljena je izravna komunikacija građana s njome na način da se građani mogu najaviti putem telefona ili osobno, a gradonačelnica i zamjenik gradonačelnice stranke primaju svaki dan uz prethodno dogovoreni termin. Građani najčešće ističu probleme neriješenog stambenog pitanja, nezaposlenosti, komunalnih problema te postojećih imovinsko-pravnih odnosa s Gradom kao jedinicom lokalne samouprave.

Zajednički rad temelji na smjernicama koje je donijelo Gradsko vijeće kroz opće i druge akte, sve u okviru proračuna Grada Varaždinskih Toplica. Unatoč postojećim financijskim ograničenjima, nastoje se pokretati inicijative, realizirati planirani projekti te rješavati problemi svakodnevnog života Grada. Skrećem pozornost da se, svakodnevnim kontaktima, razmjenom mišljenja s našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, predstavnicima mjesnih odbora, udruga, sportskih klubova, osluškuju želje naših mještana te se nastoji udovoljiti potrebama naše zajednice – istaknula je u sklopu izvješća o radu gradonačelnica Štefanić.

Vijećnici su prema dnevnom redu raspravljali o izvršenja proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. U tom razdoblju ostvaren je manjak prihoda što se objašnjava neostvarivanjem prihoda od potpora. Na rashodovnoj strani, pojašnjenje su dale stručne službe, nije se ulazilo u troškove za koje sredstva nisu ostvarena, već su se dovršavali projekti koji su započeti proteklih godina, a za koja su sredstva osigurana. Proračunski korisnici, vidljivo je iz izvješća, poslovali su dobro. Primjerice, Zavičajni muzej ostvario je potpore s nacionalne razine, a ostvareni su i prihodi s razine EU fondova.

Ostvarenje prihoda od poreza na dohodak je u prvih šest mjeseci u skladu s planiranim. Prema svim pokazateljima do kraja godine prihodi od poreza na dohodak trebali bi pratiti taj trend odnosno ti bi se prihodi trebali ostvariti u skladu s planom. Grad očekuje određene prihode od poreza kuća za odmor te od prodaje imovine odnosno zemljišta za što postoje jasne naznake, informacije su prezentirane gradskim vijećnicima.

Unatoč pojašnjenjima i činjenici da se u Gradu prema financijama odnosi odgovorno i racionalno, vijećnici HDZ-a, HSLS-a i nezavisni Stanko Medvedec nisu prihvatili ponuđeno izvješće. Budući da je jednak broj ruku bio podignut za prihvaćanje izvješća te je isto toliko ruku bilo suzdržanih izvješće nije prihvaćeno. Isti je slučaj bio i kod izvještaja o radu gradonačelnice kod kojeg su također vijećnici ostali podijeljeni.

Ovakva situacija ponavlja se već neko vrijeme da su vijećnici suzdržani kod prihvaćanja ili izvješća o mome radu ili izvršenju proračuna. Iako u biti nemaju većih primjedbi način njihova glasanja zna se već unaprijed. Iako ne volim komentirati odluke vijećnika nažalost sve ukazuje na to da motivi i njihova razmišljanja političke prirode – istaknula je gradonačelnica Štefanić.

Gradski vijećnici dali su i suglasnost Varkomu za ulaganje na području Grada Varaždinskih Toplica i to za projekt naziva „Produženje vodovodne mreže visoke zone naselja Hastovec“. Suglasnost se daje u svrhu prijave na natječaj koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za podmjeru 7.2. „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“.

Planirano ulaganje na području Grada Varaždinskih Toplica od velikog je interesa građana tog dijela Varaždinskih Toplica, a riječ je o izgradnji javne vodoopskrbe na području gdje postoje kako stalne kuće za stanovanje, kao i kuće za odmor. Priključenjem na javnu vodoopskrbu, kvaliteta života stanovnika i posjetitelja time bi se nemjerljivo poboljšale, istaknuto je na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica.