Oporbeni vijećnici načelniku su zamjerili povećanje proračunskog minusa, koji iznosi 3,5 milijuna kuna Foto: VV arhiva/ilustracija

Vidovec: Milijun kuna nenaplaćenih potraživanja odnosi se na komunalnu naknadu

| 21.10.2017. u 14:52h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Na jučerašnjoj sjednici vidovečkog Općinskog vijeća, vijećnici su raspravljali o Izvještaju o radu općinskog načelnika za prvih šest mjeseci ove godine, u kojem je načelnik općine Bruno Hranić, među ostalim, podsjetio na početak izgradnje etno-kuće u Domitrovcu, regulaciju vodotoka te izgradnju parkirališta kod groblja u Vidovcu.

Oporbeni vijećnici načelniku su zamjerili povećanje proračunskog minusa, koji iznosi 3,5 milijuna kuna, a nezavisna vijećnica Ines Pavleković upitala je kakav plan Općina ima za nepodmirenih 1,5 milijuna potraživanja. Hranić joj je odgovorio kako se velik dio dugovanja odnosi na komunalnu naknadu koju Općina ne može naplatiti.

Slaba naplata komunalne naknade

- Revizija nam svake godine na to daje primjedbu. Velik broj ljudi nema sredstava na računu ili nema otvorene račune i tu imamo oko milijun kuna nenaplaćenih potraživanja. To ćemo moramo otpisati, kao što smo to napravili i prije nekoliko godina, kad smo morali otpisati oko 900.000 kuna. Komunalna naknada je jedan od bitnih prihoda Općine, stoga molim ljude da je redovito plaćaju jer ona će se sigurno vratiti kroz investicije. Vjerujem da ćemo od sljedeće godine, s obzirom i na novi Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave kojim bi Općina Vidovec trebala dobiti 3 mil. kuna više, uspjeti sanirati i taj minus te pokrenuti investicije, a najbitnija je svakako dječji vrtić - rekao je Hranić.

Većinom glasova vijećnici su prihvatili Odluku o pristupanju u "Cash pooling", sustav objedinjenog vođenja računa, s ciljem jednostavnijeg financijskog poslovanja te smanjenja troškova poslovanja. Općina Vidovec će koristiti sredstva "cash-poola" u iznosu od 600.000 kuna, za podmirenje redovnih obveza poslovanja.

Općina Vidovec u "cash-poolu"

- Većina općina i gradova Varaždinske županije u tom programu. Mislim da će nam to koristiti, s obzirom na investicije koje predviđamo. Među tim investicijama je i Gospodarska zona. Pokrenuli smo i zahtjev za darovanje 2,5 ha Barutane. Riječ je o zemljištu koje je u vlasništvu Republike Hrvatske, a pravo gradnje je dano Općini Vidovec i Poljoprivrednoj zadruzi. U dogovoru s varaždinskim županom pokreće se i jedan veći projekt, kako bi zaista zaživjela ta gospodarska zona poljoprivrednog karaktera. U planu je izgradnja kiseljare kako bi imali i finalni proizvod našeg Varaždinskog zelja - istaknuo je Hranić.

Prihvaćena je i Odluka o donošenju Plana gospodarenja otpadom za razdoblje od 2017. do 2022. godine, uz napomenu vijećnika da treba razmotriti izgradnju zajedničkog reciklažnog dvorišta sa susjednim općinama ili nabavku mobilnog reciklažnog dvorišta.

U izvješću načelnika Stožera civilne zaštite Dubravka Zavrtnika o poplavama od 18. do 20. rujna, u kojima je zbog iznimno obilnih oborina došlo do izlijevanja rijeke Plitvice i potoka Tuža, istaknuto je da su u intervenciji sudjelovali članovi DVD-a Tužno, DVD-a Vidovec i DVD-a Nedeljanec-Prekno. Uz poplavljena dvorišta, gospodarske zgrade i podrume u Tužnom, srušen je i potporni zid uz potok te je došlo i do klizanja terena. Predloženo je da Hrvatske vode što prije saniraju cijeli tok potoka Tuža i ostale pogođene dijelove te nastalo klizište u Tužnom.

KUD Vidovec zaštitio Zeljarijadu

Na dnevnom redu bila je i odluka o pokretanju postupka zaštite manifestacije "Zeljarijada", no vijećnike je iznenadila informacija koju je iznijela I. Pavleković da je KUD Vidovec već u travnju pokrenuo taj postupak pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo te je Zeljarijada zaštićena kao manifestacija KUD-a Vidovec. Iako su se svi složili da je zaštita manifestacije u svakom slučaju dobra, vijećnici HDZ-a, HSU-a i HSS-a, kao i Marija Cafuk (Reformisti), izrazili su žaljenje što se, istaknuli su, ta informacija dosad "skrivala od vijećnika i žitelja općine Vidovec".

Što se tiče održavanja male škole u Tužnom, vijećnici su prihvatili zahtjev Dječjeg vrtića "Škrinjica" da se mala škola u tom naselju održava samo ako se prijavi više od desetero djece.

- Malu školu polazi petero djece iz Tužna, a taj se broj može još smanjiti zbog bolesti djece, kao što je to bilo i prošle godine kad je bilo troje djece - naglasila je Dubravka Rog, dodavši da je za djecu bolja opcija da malu školu polaze u Vidovcu radi socijalizacije i većeg broja sati programa predškole.

Na kraju sjednice Hranić je obavijestio vijećnike da je u općinski proračun iz ministarstva uplaćeno dodatnih 242.000 kuna za izgradnju etno-kuće.