VIDEO Otkrijte kako je nastao poznati varaždinski kvart i zašto je lijepo živjeti u Đureku Foto: Ilustracija

VIDEO Otkrijte kako je nastao poznati varaždinski kvart i zašto je lijepo živjeti u Đureku

VV | 7.10.2020. u 20:00h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Društvo arhitekata Varaždina ovog petka u prostorijama Centra za mlade P4 u Preradovićevoj ulici 4 u Varaždinu s početkom u 19 sati organizira premijeru kratkog dokumentarnog filma o stambenom naselju Đure Salaja popularnom Đureku u Varaždinu, a koji je režirao redatelj Vlatko Blažek.

- Premijera filma je uvod u festival #Đurek60 - Festival Zajednice, a koji se odvija kao dio europske mreže sličnih festivala u nekoliko europskih država koje sudjeluju u projektu URBACT III - Come in!. Ideja ovih festivala je prezentacija vrijedne, ali neprepoznate stambene arhitekture. Cilj projekta je stvoriti i inspirirati urbane zajednice, smanjiti stupanj socijalne isključenosti i izolacije privlačeći pažnju na zgrade oko nas, njihovu arhitektonsku vrijednost, baštinu i povijest, ali isto tako i potičući građane u organizaciji stambenih zajednica, a nositelj projekta je Grad Varaždin - poručuju varaždinski arhitekti.

Kao sudionik u projektu, Radna skupina Varaždin je kroz posljednje dvije godine kao dio #ULG - Urbactove Lokalne Grupe, istraživala arhitekturu i urbanizam ovog modernističkog stambenog naselja koje su isplanirali Dragutin Boltar i Miroslav Kollenz, a u kojemu su gradili Ivo Bartolić, Ines i Nikola Filipović, Ivan Filipčić, Bruno Goldoni i drugi.

Sam kvart isplaniran je prema kontroverznom Generalnom urbanističkom planu grada Varaždina iz 1960. godine koji je radikalno promijenio morfologiju grada. Ovaj festival i pristup namjenjen široj pubilci su još važniji zato što služe afirmiranju i očuvanju arhitekture od strane šire zajednice. Varaždin je povijesni grad s vrijednim kulturno-povijesnim nasljeđem, ali grad kao živi organizam raste i dalje te njegovi nekad novi dijelovi s vremenom također postaju povijesni slojevi.

Na izložbi koja se organizira moći će se doznati rezultati istraživanja, a u subotu, 10. listopada bit će organizirana edukativna šetnja.

Video sadržaj