Veliki broj mještana na obilježavanju godišnjice tragičnih događaja kod Matušina

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.2.2019. u 15:41h | Objavljeno u Našim krajem

Predstavnici udruge Hrvatski domobran – ogranak Novi Marof i Grada Novoga Marofa u subotu su položili vijenac i zapalili svijeće u zaselku Matušini u Makojišću Donjem odavši tako počast žrtvama poraća povodom 72. godišnjice pogibije.

Mladi mještani tog zaselka pogubljeni su na kućnom pragu gotovo dvije godine po završetku Drugog svjetskog rada. Nevine žrtve stradale su 22. veljače 1947. godine. Tadašnja komunistička vlast pogubila ih je bez suđenja unatoč činjenici da je 23. kolovoza 1945. godine donijeta opća amnestija za sve sudionike Drugog svjetskog rata.

Kod spomen obilježja podignutog u znak sjećanja na stradavanje njihovih sumještana i ove se godine okupio veliki broj mještana na obilježavanju godišnjice tog tragičnog događaja.

Predsjednik novomarofskog ogranka Hrvatskog domobrana Zdravko Maltar zahvalio je prisutnima što se ova komemoracija obilježava već više od 20 godina i što se čuva istina o ovom strasnom događaju. Kazao je kako slušamo mnoge da govore o zajedništvu i pomirbi i da je istina ta koja će tome doprinijeti, ali da upravo ljudi koji dolaze na komemoraciju održavaju istinu. Istaknuo je žaljenje što još nitko s razine države nije osudio ovaj zločin, kao i da se mnogi još danas u Hrvatskoj nisu oslobodili mentalnog komunizma. Da bi to potkrijepio argumentima kazao je kako su ovdje predstavnici HDZ-a, HSS-a i HSP-a, ali da nikada predstavnici niti jedne druge stranke iz Novog Marofa nisu došli na komemoraciju. Zaključio je na kraju odnosno zaželio da svi zajedno ustrajemo na putu prema istini.

Gradonačelnik Jenkač je naglasio da će taj događaj tako dugo živjeti dok će se obilježavati i dok će ga se prisjećati. Naglasio je da je na sreću u Novom Marofu političko okruženje takvo koje obilježava ovakve događaje, ali da ima stranaka koje bi zatrle to sjećanje.

- Ovdje se zločin dogodio i upravo osudom svih totalitarizama i svrstavanje svih totalitarizam u isti koš možemo krenuti naprijed - rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao da sve ovo ima i poduku, a to je da bez obzira u kojem se sustavu dogodio zločin on se ne smije i ne može opravdati. Dodao je i da demokracija nije savršena, ali da nema trenutno boljeg sustava u svijetu i da se bez obzira na njene nedostatke treba za nju boriti.

- Nadam se da ćemo se u sljedećih dvadeset godina osloboditi mentalnog sustava totalitarnih režima, a da ćemo na Domovinskom ratu i svemu pozitivnom nakon njega graditi našu budućnost - završio je gradonačelnik koji je bio zadovoljan što se okupio i veliki broj mladih jer će na njima ostati da prenose dalje istinu.

Molitvu za stradale predvodio je velečasni Vjekoslav Vidaček. Uz gradonačelnika Jenkača na obilježavanju su bili i njegov zamjenik Ivica Šantek te potpredsjednik Gradskog vijeća Miro Sabolić.