Vatrogasna zajednica Općine Vinica obilježila je Dan sv. Florijana te 25 godina rada

V.V. | 8.5.2018. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Vatrogasna zajednica Općine Vinica obilježila je Dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca te 25 godina rada Vatrogasne zajednice Općine Vinica u petak 4.5. na dan Sv. Florijana.

Na početku svečanosti predsjedniku VZO Vinica Robertu Kovačić kum zastave Ivan Kelemen, sin prvog predsjednika VZO Vinica, predao je zastavu kojom će se VZO vinica ponositi na svim svečanostima. Potom se svečani ešalon vatrogasaca uputio u crkvu Sv. Marka, gdje je služena sveta misa. Nakon mise održan je službeni dio obilježavanja 25 godina VZO Vinica.

Na službenom dijelu zapovjednik VZO Vinica Miroslav Kelemenić, prisutne je podsjetio o najvažnijim događajima i osobama iz vatrogasne povijesti i povijesti VZO Vinica.
Udruživanje vatrogasnih društva u regionalne zajednice vezan je uglavnom uz stanje teritorijalne podjele. Tako je 1925. Osnovana je prva vatrogasna organizacija na regionalnom nivou. To je prvi oblik ustroja regionalnih zajednica. 19. Travnja 1925. Godine u vatrogasnom domu u Varaždinu osnovana je župa Varaždinsko-međimurska, čiji je punopravni član Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica. Na sastanku u Varaždinu bilo je prisutno 60 predstavnika vatrogasnih društva iz Varaždinske županije i međimurja. Značajno je da je u Župski odbor jedan od 5 članova izabran Mate Rupčić predsjednik DVD Vinica.

1937. godine funkciju predsjednika Vatrogasne župe Varaždin obnaša Viničanac Marijan Dolanski. U kolovozu 1397. godine u Zagrebu je obilježena 60. obljetnica Vatrogasne zajednice savske banovine ( umjesto 1936.) Središnji dio proslave održan je 15. srpnja 1937. godine. Na svečanosti su bili nazočni delegati vatrogasnih saveza iz Engleske, Njemačke, Čehoslovačke i Belgije. Tom prigodom otkriven je spomenik ocu hrvatskog vatrogastva Gjuri Deželiću.

Nakon odsvirane himne Lijepa naša domovino mikrofonu je pristupio Marijan Dolanski, predsjednik Vatrogasne župe Varaždin, te je bez prethodne najave pročitao rezoluciju u 5 točaka kojom se traži odcjepljenje Hrvatskog vatrogastva od vatrogastva Kraljevine Jugoslavije

Organizirana suradnja dobrovoljnih vatrogasnih društva našeg kraja počinje 1951. godine kad se osniva Pod-savez dobrovoljnih vatrogasnih društava za grad i kotar Varaždin, koji se 1963. godine transformira u Vatrogasni savez općine Varaždin. Te godine na području općine Varaždin djeluje 49 dobrovoljnih društava sa 1401 članom, od toga djeluje 8 industrijskih dobrovoljnih vatrogasnih društva. Iz izvješća vatrogasnog saveza općine Varaždin od 1.studenog 1967 vidljivo je da je došlo do dogovora da se unutar vatrogasnog saveza Općine Varaždin da se osnuje 8 požarnih centara i to: Bartolovec, Kneginec, Beretinec, Vidovec, Petrijanec, Vinica, Jalžabet i Varaždin.

Požarni centar Vinica osnovan je 1968. godine. U sastavu požarnog centra Vinica nalaze se slijedeća vatrogasna društva: DVD Vinica (1889), DVD Gornje Vratno (1920), DVD Križovljan Cestica (1929), DVD Donje Vratno (1938), DVD Lovrečan Dubrava (1938), DVD Virje Križovljansko (1938) i DVD Gornje Ladanje (1961). Požarni centar Vinica u početku je činilo 7 vatrogasnih društva, a kasnije su osnovana još dva društva sa ovog područja koja su se priključila Požarnom centru Vinica: DVD Gradišće (1976) i DVD Babinec (1981).

29.11.1992. godine na sastanku Požarnog centra Vinica održanog u Babincu, dogovoreno je da se Požarni centar Vinica podjeli na 2 dijela prema novom teritorijalnom ustroju. Do podjele je došlo zbog formiranja novih općina. Tako je dogovoreno da vatrogasna društva iz novoformirane općine Vinica osnuju Vatrogasnu zajednicu općine Vinica u koju će pripasti DVD Vinica, DVD Donje Vratno i DVD Gornje Ladanje. Vatrogasna društva sa novoformirane općine Cestica osnovat će Vatrogasnu zajednicu općine Cestica, koju će činiti: DVD Križovljan Cestica, DVD Babinec,DVD Virje Križovljansko, DVD Lovrečan Dubrava, DVD Gradišće i DVD Gornje Vratno. 

21.05.1993. održan je sastanak u vatrogasnom domu Vinica u vezi formiranja novog odbora vatrogasne zajednice Općine od strane inicijativnog odbora Županije Varaždin.
Vatrogasna zajednica Općine Vinica osnovana je 11.06.1993.g. u tijeku domovinskog rata u Hrvatskoj, nakon preustroja Vatrogasnog saveza općine Varaždin i gašenja „Požarnog centra Vinica“, kao vatrogasnog središta ovog dijela županije. U vatrogasnu zajednicu udružena su Dobrovoljna vatrogasna društva koja se nalaze na području općine Vinica; i to Dobrovoljno vatrogasno društvo Vinica, kao centralno društvo, Dobrovoljno vatrogasno društvo Donje Vratno i Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Ladanje. Za prvog predsjednika VZO Vinica izabran je Kelemen Stanko iz DVD Gornje Ladanje, za prvog zapovjednika izabran je Hohnjec Stjepan iz DVD Vinica, a za prvog tajnika izabran je Hošnjak Zvonko iz DVD Donje Vratno. Odlučeno je i da DVD Vinica treba dati postrojbu od općeg interesa za Općinu Vinica koja broji 20 operativnih članova društva

05.06.1994. godine održana je 2. godišnja skupština VZO Vinica na kojoj je donijet Statut vatrogasne zajednice Općine Vinica. 

01.09. 2010. Održana skupština na kojoj je donijet i novi statut zajednice, te se mijenja broj članova vatrogasne zajednice Općine Vinica. Tako VZO Vinica prema novom statutu broji 11 članova od toga 5 je članova DVD Vinica, 3 člana DVD Gornje Ladanje, 2 člana DVD Donje Vratno jedanaesti član zajednice je načelnik Općine ili osoba koju načelnik odredi. Osim tih novosti, donijeta je i odluka o novom modelu financiranja, tako da po novom modelu Općina Vinica financijska sredstva uplaćuje na račun zajednice, koja nakon toga društvima uplaćuje dogovoreni postotak tih financijskih sredstava. Također je dogovoreno da dio novčanih sredstva ostaje na računu vatrogasne zajednice, koja preuzima obavezu financiranja školovanja vatrogasaca, troškove natjecanja, te troškove svih spomenica, medalja i plamenica.

2014 godine u sklopu dana općine Vinica održana je svečana sjednica na kojoj je obilježeno 20 godina rada VZO Vinica.

Danas skupština VZO Vinica djeluje u sastavu : Robert Kovačić –predsjednik, Tomislav Vrbnjak- zamjenik, Robert Brodar - tajnik, Miroslav Kelemenić – zapovjednik, Ivica Lazar – zamjenik zapovjednika, te članovi Marko Kralj, Antonio Kotolenko, Tomislav Zrinski, Ivica Boltek, Tomica Šaško i načelnik Marijan Kostanjevac

VZO Vinica donijela je odluku o dodjeli plaketa povodom 25 godina rada VZO Vinica.

ZLATNU PLAKETU primili su: Mužek Ivan, Hrgar Ivan , Korpar Marko i Pavlović Ivica

SREBRNU PLAKETU primili su Hohnjec Stjepan, Hrgar Stjepan, Robert Kovačić i Miroslav Kelemenić

BRONČANU PLAKETU primili su: OPĆINA VINICA – pokrovitelj obljetnice , „KIKEL“ vl. Ivan Kelemen- Kum zastave VZO Vinica, Vatrogasna zajednica varaždinske županije, Marijan Kostanjevac načelnik općine, Andrija Stolnik, Robert Kovačić, Ivica Boltek, Miroslav Kelemenić, Krajnc Ivan, Ivica Lazar, Tomica Šaško, Tomislav Zrinski, Darko Majhen , Milenko Biškup, Renato Podbojec, Zdravko Kukec i Nataša Šincek.

 

Označeno u
Galerija slika