Varaždinske Toplice: Prihvaćen rebalans proračuna, odobrena i pomoć Općoj bolnici Varaždin Foto: Grad Varaždinske Toplice

Varaždinske Toplice: Prihvaćen rebalans proračuna, odobrena i pomoć Općoj bolnici Varaždin

Varaždinske vijesti | 11.11.2020. u 08:53h | Objavljeno u Našim krajem

Na sjednici Gradskog vijeća Varaždinskih Toplica jednoglasno je prihvaćen drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna koji sada iznosi 24 milijuna i 245 tisuća kuna.

Zbog dinamike izvedbe projekta Aglomeracije u ovoj proračunskoj godini, rebalansom je predviđeno da se, iznos kapitalne pomoći kojom Grad sudjeluje u sufinanciranju projektnih aktivnosti umanji za milijun kuna, ali tako da se taj iznos istovremeno prenamijeni za popravak i modernizaciju nerazvrstanih cesta, i to u onom dijelu koji prelazi nužan opseg sanacije prometnica nakon izvedenih radova u okviru Aglomeracije.

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_2.JPG

Predviđeno je i povećanje iznosa za 700.000 kuna za uređenje Trga Republike Hrvatske čime se omogućilo donošenje odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja u javnoj nabavi i početak provedbe tog projekta. Najznačajnija izmjena u proračunu jest bila osiguranje sredstava od 200.000 kuna donacije Općoj bolnici Varaždin za kupnju nedostajuće medicinske opreme za respiratore.

- U izmjenama proračuna osigurali smo iznos od 200.000 kuna za potrebe Opće bolnice Varaždin, i to u aktualnoj skrbi za sve veći broj zaraženih bolešću COVID-19. Osigurana sredstva poslužit će za nabavku zdravstvene opreme neophodne za kvalitetnu zdravstvenu skrb za osobe zaražene koronavirusom, kao i za druge pacijente koji su primorani koristiti respirator. Mislim da je u ovom trenutku potrebna naša složnost i solidarnost kako bi učinili sve što je u našoj moći da se u krizi uzrokovanoj epidemijom, pruži adekvatna zdravstvena skrb svim pacijentima Opće bolnice Varaždin, i to kako oboljelima od koronavirusa, tako i onima koji su iz drugih razloga primorani zatražiti zdravstvenu zaštitu. Stoga, zahvaljujem svim vijećnicima Grada Varaždinskih Toplica na jednoglasnom donošenju rebalansa kojim je podržana ova donacija - poručila je gradonačelnica Dragica Ratković koja će ovih dana osigurana sredstva predati ravnatelju Opće bolnice Varaždin Nenadu Kudeliću.

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_1.JPG

Gradonačelnica Ratković, u sklopu dnevnog reda, podnijela je izvješće o radu za prvih šest mjeseci 2020. godine koje je, kao i izmjene proračuna, dobilo jednoglasnu podršku svih vijećnika.

U izvješću je istaknuto kako je nastavljeno s realizacijom projekata te njihovom pripremom. Uskoro kreću radovi na projektu uređenja Trga Republike Hrvatske za koji je Grad osigurao dodatnih 168.000 kuna pomoći preko Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. U tijeku su radovi na sanaciji i uređenju kolnika i pješačkih staza u Ulici kralja Zvonimira. Također, a za projekt sanacije kamenog ogradnog zida crkve sv. Duha ostvarena je potpora Ministarstva kulture od 25.000 kuna.

– Završena je rekonstrukcija ŽC u Poljani Donjoj, sanacija klizišta na zapadnom pokosu uz gradsko groblje, modernizacija nerazvrstanih cesta te uređenje oborinske odvodnje na javnoj cesti u Petkovcu Topličkom. Pokrenut je postupak za evidentiranje stvarnog stanja nerazvrstanih cesta, a u tijeku su radovi na sanaciji kapelice u Petkovcu Topličkom – rekla je Ratković.

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_3.JPG

Grad je financirao i prijevoz učenika Područne škole Poljana Gornja iz naselja Rukljevina, Grešćevina i Poljana Donja. Nastavljeno je sufinanciranje smještaja djece u vrtićima, kao i sufinanciranje pomoćnika u nastavi te produženog boravka u osnovnim školama. Isplaćene su naknade za novorođene, stipendije studentima te subvencije poljoprivrednicima.

Odluka o dodjeli javnih priznanja u povodu Dana Grada

Vijećnici su donijeli odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Varaždinskih Toplica u 2020. godini povodom Dana Grada, 11. studenog.

Počasnim građaninom Grada Varaždinskih Toplica proglašava se general pukovnik u mirovini Mladen Markač, a nagrada za životno djelo dodjeljuje se Alojzu Slavku Bešeniću posthumno.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodjeljuje se Denisu Kovačiću, dr. med. specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije, te Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Leskovec Toplički za uspjehe ženske „B“ ekipe.

Nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada u zemlji i svijetu dodjeljuje se Antunu Detelju, a nagrađuje se i najbolja učenica Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice Nika Đuras.

Zahvalnica Grada Varaždinskih Toplica dodjeljuje se Zlatku Lodeti u povodu 25. obljetnice Planinarskog društva „Tonimir“ Varaždinske Toplice, Željku Zguriću za njegov ustrajan i uspješan rad atletskog trenera, dobrovoljnim vatrogasnim društvima Varaždinske Toplice, Leskovec Toplički, Tuhovec, Vrtlinovec, Donja Poljana i Drenovec za doprinos pri obrani od epidemije te očuvanju zdravlja građana Varaždinskih Toplica. Zahvalnica se dodjeljuje i Tamburaškom sastavu „Ex Fakini“.

Prihvaćena izvješća trgovačkih društava i javnih ustanova

Na sjednici je prihvaćeno i izvješće o radu trgovačkog društva Forum Toplice za 2019. godinu i za prvih šest mjeseci 2020. godine. Društvo je u 2019. poslovalo s dobiti od 250.421,31 kunu. Tijekom 2020. nabavljena su različita osnovna sredstva neophodna za uredno obavljanje komunalnih djelatnosti, a ukupni prihodi u šestomjesečnom razdoblju su, unatoč sveprisutnoj koronakrizi koja je zahvatila tržište, za svega 3% manji u odnosu na isto razdoblje lani.

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_4.JPG

Prihvaćena su i izvješća o radu Dječjeg vrtića Tratinčica Varaždinske Toplice za pedagošku godinu 2019./2020. te izvješće o radu Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice za 2019. godinu i za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

Vijećnici su donijeli odluku o izmjeni i dopuni Strategije razvoja Grada Varaždinskih Toplica 2014.-2020. u svrhu njenog usklađivanja s odgovarajućim gospodarskim i društvenim promjenama koje su nastupile od trenutka donošenja. Ujedno je donijeta i odluka o produljenju spomenute strategije do donošenja novog plana razvoja.

Donijeta je i odluka o davanju koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova trgovačkom društvu Lukom iz Ludbrega, kao najpovoljnijem ponuditelju.

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_5.JPG

varazdinske_toplice_gradsko_vijece_112020_6.JPG

Označeno u