VARAŽDINSKE TOPLICE Među najboljima u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova

VVA | 13.9.2024. u 12:45h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Varaždinske Toplice među najuspješnijim je hrvatskim gradovima po povećanju povučenih sredstava iz EU fondova u 2023. godini u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Podaci su to koji su objavljeni u izvještaju Ministarstva financija te Fine koji su pažljivo bilježili prihode i rashode jedinica lokalnih samouprava za 2023. godinu.

Prema trendu uvećanja povučenih sredstava u odnosu na 2022. godinu, izraženog u postocima, Grad Varaždinske Toplice stigle su na sam vrh na razini Hrvatske. Ovaj je grad 2022. godine iz fondova Europske unije povukao 35.176 eura, dok je u 2023. povučen 486.021 euro, što je povećanje za 450.845 eura, odnosno čak 1281,69 posto.

Iz EU fondova sredstva su se povlačila za obnovu komunalne infrastrukture, provedbu zelenih politika, gradnju prometnica i druge infrastrukture za stambena naselja te razne druge projekte. Još više ovakav rezultat Varaždinskih Toplica dobiva na težini kada se radi usporedba gradova do 10 tisuća stanovnika. Takvih je gradova u Hrvatskoj, u čiju kategoriju spadaju i Varaždinske Toplice, točno 70. A među njih 70, Varaždinske Toplice nalaze se na visokom 3. mjestu po povlačenju EU sredstava.

Kako je najavljeno u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, u narednom desetljeću naglasak će biti stavljen na investicije u zelenu i digitalnu tranziciju, manje razvijene regije i željezničku infrastrukturu, a toplička gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako Grad Varaždinske Toplice teži upravo zelenoj i digitalnoj tranziciji te u tom smjeru nastoji razvijati investicije.

– U svom radu nastojimo što je moguće više raditi na unapređenju kvalitete života naših građana i pritom koristiti europska sredstva koja su nam na raspolaganju kako bi u našem proračunu ostalo što više novca za druge potrebe Grada i njegovih mještana, i to se vidi. Stoga ćemo i nadalje raditi na kvalitetnoj pripremi projekata i prijavljivati se na sve raspisane natječaje s ciljem razvoja našega malog grada i stvaranja što boljeg mjesta za život, s naglaskom na zeleno i digitalno – poručila je gradonačelnica Ratković.