V. Toplice se pretvaraju u veliko gradilište: Proračun čak 23,6 mil. kn.

V.V. | 22.12.2017. u 09:00h | Objavljeno u Našim krajem

- Činjenica da je prijedlog gradskog proračuna za 2018. godinu jednoglasno izglasan, samopotvrđuje s koliko smo ga pažnje pripremili, uključujući sve najvažnije faktore, vodeći brigu o rješavanju najvećih problema koji tište naše građane – zadovoljno je zaključila gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, netom nakon što je potvrđen gradski proračuna za sljedeću godinu.

Investicije

A gradski proračun Varaždinskih Toplica za 2018. godinu iznosit će čak 23,6 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko veći iznos od ovogodišnjeg. Ovakvom povećanju u jednom je dijelu pomogla i primjena novog Zakona o porezu na dohodak za jedinice lokalne samouprave. Prema novim načinima obračuna u blagajnama županija, gradova i općina ostat će daleko više novaca.

DSC 2080 1

- Mi planiramo od ove porezne reforme prihodovati oko 3 milijuna kuna. To je prilično oprezno predviđanje jer vjerujemo da će taj iznos biti i veći. Naime, radili smo projekcije na posljednjih pet godina koje su nam pokazale da bi se u proračun slilo i oko 4,5 milijuna kuna. Ako tako i bude lako se rebalansom proračuna pronađe prostor u koji ćemo uložiti dodatni novac – objasnila je gradonačelnica Ratković.

Svakako najveću razliku u novom proračunu čine osigurani novci za projekte. Samo za njih aktualna je gradska vlast kroz europske fondove, ministarstva i druge nacionalne institucije, osigurala oko 7,5 milijuna kuna. Zahvaljujući tim novcima započet će neke kapitalne infrastrukturne investicije koje će u velikoj mjeri poboljšati kvalitetu života svih građana.

slike Toplice 1

Temelje svega

- Imamo četiri velika projekta koja uključuju radove na prometnoj infrastrukturi, a rađeni su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Čekaju nas i dva međunarodna projekta sa susjednima iz Slovenije, svaki vrijednosti od 250 tisuća eura. Nikako ne smijemo zaboraviti reciklažno dvorište za što smo osigurali oko 2,4 milijuna kuna. Veliki projekt koji je ova gradska vlast pripremila i s kojim će se krenuti u realizaciju je gradnja prilazne ceste s obilaznice na budući autobusni kolodvor. Projekt bi mogao dosegnuti cijenu i do 5 milijuna kuna, a financirat će ga Hrvatske ceste. Za projekt aglomeracije vrijedan 62 milijuna kuna, koji će se provoditi tri godine, u proračunu za 2018. godinu smo osigurali 650 tisuća kuna. Napokon ćemo završiti i grobnu kuću u Rukljevini za što je osigurano dodatnih 1,1 milijun kuna za izgradnju te uređenje prilaznih cesta – dodaje Ratković.
Veliki infrastrukturni zahvati nisu slučajnosti, s obzirom da upravo u tom dijelu Varaždinske Toplice zaostaju u odnosnu na neke druge sredine.

-  Infrastruktura je temelje svega. Ako nemate pročistač otpadnih voda, uređene prometnice i druge infrastrukturne stvari ne možete računati na rast i razvoja. Grad Varaždinske Toplice je jedan od lošije infrastrukturno uređenih gradova, tako da smo morali krenuti od temelja. Nažalost, loše se radilo proteklih 20-ak godina. Našim dolaskom na vlast pokazali smo da smo poduzetna grupa koja je spremna uhvatiti se u koštac sa svim problemima te ih rješavati na korist naših građana. Od prethodne smo vlasti naslijedili tek jedan projekt uređenja jedne ulice. Sad imamo desetak projekata i sljedeće nas godine očekuje pravi građevinski „bum“ na području Varaždinskih Toplica – zadovoljan je nakon sjednice bio predsjednik Gradskog vijeća, Franjo Prstec.

Novi projekti

Ova je godina po mnogo čemu bila specifična u političkom životu Varaždinskih Toplica. Gradski proračun je donesen tek u srpnju nakon lokalnih izbora i postavljanja nove gradske vlasti na čelu s gradonačelnicom Dragicom Ratković.

- Dolaskom na vlast iskoristili smo ukazano nam povjerenje kako bismo u razgovoru s predstavnicima mjesnih odbora dobili što kvalitetniju sliku s terena te na taj način odredili prioritete. Svaki mjesni odbor mora imati u potpunosti riješeno infrastrukturno pitanje i od toga smo krenuli. Puno je želja, ali ne možemo svima udovoljiti odmah u prvoj godini. Mnoge projekcije i planove koje smo radili odnose se na četverogodišnji period, tako da će se sigurno svi problemi riješiti, ali treba imati i malo strpljenja. Dobra je stvar da za mnoge stvari već imamo riješenu svu potrebnu dokumentaciju, a s otvaranjem nove kalendarske i proračunske godine otvorit će se i razni novi natječaji na koje ćemo se javljati. Tako da vjerujem da ovaj iznos proračuna nije konačan već će tijekom godine još i rasti – zaključila je gradonačelnica Ratković.

DSC 8450 1

Svim redovnim studentima 500 kuna mjesečno

Novim gradskim proračunom za 2018. godinu osigurana su i značajna sredstva za stipendiranje studenata. Novom odlukom o stipendijama, Varaždinske Toplice osigurale su 500 kuna mjesečno za sve redovne studente bez obzira na mjesto studiranja. Do sada se kod dodjele stipendija vodilo kriterijima rezultata i socijalne osjetljivosti, što će se u budućnosti promijeniti.
- Želimo svim studentima dati mogućnosti stipendiranja, a oni će to morati opravdati rezultatima. Naime, pravo na stipendiju ostaje tako dugo dok se redovno izvršavaju studentske obveze i upisuje godina za godinom. Vjerujem da će ovaj iznos pomoći našim studentima u pokrivanju dijela njihovih troškova – kazala je Ratković.

Označeno u