V. Toplice dobile proračun "težak" 27,3 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 20.12.2018. u 13:49h | Objavljeno u Našim krajem

Na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica izglasan je proračun za 2019. godinu u iznosu od 27,3 milijuna kuna.

Proračun je predstavila gradonačelnica Dragica Ratković, istaknuvši pritom kako se vodilo računa o ravnomjernom ulaganju u sve segmente života u Varaždinskim Toplicama.

- Proračun ne predstavlja samo građenje i velike kapitalne projekte već sve segmente društvenog života. Ova gradska vlast je u više navrata svojim potezima potvrdila da su joj djeca i mladi visoko na listi prioriteta. Stoga smo proračunom za 2019. godinu predvidjeli brojna izdvajanja upravo za naše najmlađe sugrađane i njihove roditelje. Povećali smo iznos za novorođenu djecu koji je do sada iznosio maksimalnih 2000 kuna. Sada će roditelji za prvo dijete u obitelji dobiti 2000 kuna, za drugo 3000, za treće 5000, a za četvrto i svako sljedeće 7500 kuna. Nastavljamo sa sufinanciranjem boravka djece u dječjim vrtića bez obzira da li je riječ o gradskom ili privatnom dječjem vrtiću. Roditeljima ostaje doplata od 500 kuna do pune ekonomske cijene, dok su ranije morali izdvajati po 650 kuna. Također, nastavljamo s uređenjem senzorne dvorane u Dječjem vrtiću „Tratinčica“, projektom vrijednim 3,2 milijuna kuna – istaknula je gradonačelnica Ratković.

DSC_4948-obr1.jpg

Grad nastavlja i s financiranjem produženog boravka za djecu u osnovnim školama, a učitelji i mentori koji prate učenike na natjecanjima nastavit će dobivati pune iznose dnevnica i ostale troškove. Osigurano je i oko 400.000 kuna za stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno za sve redovne studente s područja Grada.

- Bitno je istaknuti da smo za kulturu, programe i udruge u kulturi osigurali 500.000 kuna. Jednaki iznos namijenjen je za sport i vatrogasno zajednicu, dok će sve ostale udruge na raspolaganju imati 200.000 kuna. Za rad Crvenog križa i Gorske službe spašavanja u proračunu je osiguran iznos od 65.000 kuna – dodala je Ratković.

Za održavanje komunalne infrastrukture u koju spadaju svi javni prostori, ceste, dječja i sportska igrališta, u Gradu su osigurali iznos od 3 milijuna kuna. Preostali iznos od 12,75 milijuna kuna bit će utrošen na građenje i druge komunalne investicije.

- Puno je velikih projekata koje smo započeli, a koji će se nastaviti i u sljedećoj godini. Želim istaknuti nastavak radova na grobnoj kući u Rukljevini i projekt Aglomeracije za koji smo ovog trenutka osigurali 650.000 kuna, odnosno 5,77 posto ukupnih troškova. Od kapitalnih investicija planirana je izgradnja, rekonstrukcija, modernizacija i proširenje javne rasvjete ukupne vrijednosti 910.000 kuna. Projekt Reciklažnog dvorišta vrijedan je 3 milijuna kuna, uređenje Trga Republike Hrvatske 1,3 milijuna, revitalizacija Perivoja Marije Ružičke Strozzi 1,2 milijuna, dok smo za sanaciju klizišta na širem gradskom području osigurali 750.000 kuna – rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad nastavlja i sa subvencioniranjem poljoprivredne proizvodnje. Dok su ove godine subvencije mogla dobiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva za plasteničku proizvodnju, u 2019. godini pomoći će se pčelarima u širenju proizvodnje i promocijama na pčelarskim sajmovima.

- Mnogo je aktivnosti koje se ne vide u proračunu, a za koje je potrebno puno energije i angažmana kako bismo ih uspješno realizirali. Tako radimo na izmještanju dalekovoda kako bi zemljište postalo zanimljivo potencijalnim investitorima i pripremamo projektnu dokumentaciju za obilaznicu s priključkom na naš budući autobusni kolodvor – zaključila je gradonačelnica Dragica Ratković.

Označeno u