Uskoro kreće energetska obnova OŠ Martijanec, očekuje se i izgradnja općinskog vrtića Foto: Općina Martijanec

Uskoro kreće energetska obnova OŠ Martijanec, očekuje se i izgradnja općinskog vrtića

Varaždinske vijesti | 6.11.2018. u 19:24h | Objavljeno u Našim krajem

Krajem ove godine započinje energetska obnova OŠ Martijanec, vrijedna 7,5 milijuna kuna. Na školi će se obnoviti krovište, fasada zgrade, školska kuhinja, i prozori.

Kako ističu iz Općine Martijanec, nakon završetka obnove općinska će vlast, na čelu s načelnikom Draženom Levakom, intenzivirati pregovore sa Županijom i državom oko dugo očekivane dogradnje škole, budući da su martijanečki osnovnoškolci jedni od rijetkih u županiji koji nastavu pohađaju u dvije smjene.

Trenutačno je u tijeku postupak izdavanja građevinske dozvole za dogradnju i financijsko preciziranje investicije, a iz Općine napominju kako načelnik Levak i suradnici žele da se djeca iz Martijanca školuju u jednakim uvjetima kao njihovi vršnjaci u cijeloj Varaždinskoj županiji, a to je po najvišim standardima u državi.

martijanec_skola_1.jpg

- Škola ima odlične učitelje i programe koje financira Općina, a zadnja je bila radionica o sigurnosti u prometu i prezentacija prevencije ovisnosti o drogama. Zbog nedostatka prostora nemamo organizirani dnevni boravak u školi, ali je školarcima osiguran besplatan prijevoz i razni edukacijski sadržaji - ističe Levak.

Iako ima jedan od najmanjih proračuna u Varaždinskoj županiji, 4 milijuna kuna, Općina na školi i školarcima ne štedi i odrađuje sve što je  u njezinim mogućnostima i ovlastima.

Uz obnovu škole, u Martijancu se očekuje i izgradnja dječjeg vrtića, projekta koji je nakon višegodišnjeg čekanja na raspisivanje mjere 7.4.1. prošao na tom natječaju. Martijanec je dobio puni zatraženi iznos, 7,4 milijuna kuna, međutim, u godinama očekivanja natječaja cijene materijala i rada su narasle pa je danas problem sve stavke ukomponirati u prijavljeni i dobiveni budžet, što je uvjet za izgradnju s državnim novcem.

martijanec_-_Vrtic_-_sjeverno_procelje.jpg

- Priprema se javna nabava, što je teško s obzirom na stalni rast cijena u realnom sektoru, ali nadamo se da ćemo izvršenim izmjenama projekta i troškovnika uspjeti naći izvođača za taj novac. U protivnom, ništa od vrtića na koji čekamo od kad postoji Općina, jer Martijanec nikad nije imao općinski vrtić. Ovu priliku ne smijemo propustiti, a stavljeni smo u vrlo tešku situaciju. Bilo bi grozno ne uspjeti i o tome ne želimo niti razmišljati. Ipak, na kretanja na tržištu mi ne možemo utjecati. Projekt je trenutno u fazi ishođenja potvrde Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na izvršene promjene projekta i troškovnika – kaže Levak i dodaje da su sve snage u Općini usmjerene na traženje najpovoljnijeg rješenja.

- Obrazovanju posvećujemo najveću pozornost u općinskom programu i to je jedini put naše male Općine u budućnost. Bila bi nepopravljiva šteta ne uspjeti u izgradnji vrtića koja je bliža no ikad, ali je zbog birokracije dovedena u pitanje. A vrtić je početak obrazovnog procesa djeteta – zaključuje načelnik Martijanca.

martijanec_drazen_levak.jpg