UDVDR Ivanec: Radni sastanak s načelnikom Klenovnika - konkretizirane smjernice suradnje

J.Š./Varaždinske vijesti | 18.2.2019. u 20:21h | Objavljeno u Našim krajem

Izaslanstvo predsjedništva Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec u petak je održalo u župnom uredu Ivanec radni sastanak s župnikom Zoranom Gložinićem. Teme sastanka bile su usuglašavanja oko programa koje ova braniteljska udruga provodi u sklopu svog opširnog godišnjeg programa.

Konkretno, razgovaralo se o obilježavanju dana sjećanja na Josipa Magaša, koji će se zbog Uskrsa održati tjedan dana kasnije no inače – 28. travnja. Program će se sastojati od jutarnjeg odavanja počasti na Magašovom grobu u Varaždinu, potom od Svete mise u Prigorcu u 11 sati, te poslijepodnevnog, sportsko-memorijalnog dijela s tematskim predavanjem i turnirima u beli i stolnom tenisu.

Isto tako, dogovoreno je da će se ove godine u Ivancu, po prvi puta nešto opsežnijim programom no inače, obilježiti 5. kolovoz, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U jutarnjim će se satima, nakon odavanja počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima, u župnoj crkvi služiti Sveta misa zadušnica, nakon koje će se u prostoru župnog dvora održati tematsko predavanje uz druženje s građanima i prigodni domjenak.

Kako je već ranije najavljeno, uz HVIDR-u Ivanec, s kojom UDVDR Ogranak Ivanec tradicionalno surađuje na dijelu svojih programa, u planu je da se u ovu svečanost uključi i Udruga pčelara Čmalico, Bednja.

Uz ove programe, župa Ivanec i spomenute ivanečke braniteljske udruge surađuju i na Danima obilježavanja sjećanja na Žrtvu Vukovara, koji će se održavati u drugoj polovici studenog, a sastanak na tu temu bit će održan naknadno.

Također, izaslanstvo predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec boravilo je u Općini Klenovnik te s načelnikom Mladenom Blaškom dogovorilo konkretne smjernice buduće suradnje. Načelniku Blašku je predloženo da se, dogovorno, uredi grob jednog hrvatskog branitelja, za kojeg se, stjecajem okolnosti nema tko brinuti, potom da se redovno obilježavaju neke važne obljetnice vezane uz Domovinski rat i u njih se uključe lokalne udruge koje će to htjeti.

Isto tako, predloženo je da Općina Klenovnik razmotri dodjelu hrvatskim braniteljima koji su se u Domovinskom ratu se iskazali i tako svojim djelima promovirali i kraj u kojemu žive i odakle potječu. Također, predloženo je da se izgradi obilježje hrvatskim braniteljima Općine Klenovnik, koje će vječno podsjećati na ulogu tog kraja u oslobađanju Hrvatske.

S prijedlozima se načelnik Blaško složio, istaknuvši kako se već neko vrijeme razmišlja o izgradnji obilježja u čast hrvatskih branitelja iz Klenovnika, a postoje i neke lokacije na kojim bi se ono moglo nalaziti.

Izrazio je potporu prijedlogu da se istaknute hrvatske branitelje s područja Općine na neki način nagradi i tako im oda počast na svemu što su dali, te najavio kako će o tome, kao i o svim ostalim prijedlozima i zaključcima sa sastanka, razgovarati sa svojim suradnicima.

Pri kraju sastanka načelnik Blaško je izviješten kako je u planu da studentici, kćerki hrvatskog branitelja, s područja Općine Klenovnik u sklopu akcije koju provodi humanitarni odjel UDVDR bude darovano prijenosno računalo.

Aktivnosti koje će se provoditi na području Općine Klenovnik imaju svrhu okupljanja hrvatskih branitelja, sudjelovanja na lokalnim manifestacijama, obilježavanju događaja vezanih uz Domovinski rat, ali i obogaćivanju društvenog života. Stoga će se, uz članove Ogranka, uključiti ostale hrvatske branitelje s tog područja, kao i udruge koje će biti zainteresirane za suradnju.

Označeno u