Udruga apstinenata "Hrabrost" održala svoju prvu godišnju skupštinu

N.P./VV | 28.6.2017. u 16:51h | Objavljeno u Našim krajem

U subotu 24. lipnja, u dvorani pastorala Varaždinske biskupije održana je prva godišnja skupština Udruge apstinenata Varaždinske županije “Hrabrost”. Uz članove udruge, skupštini su prisustvovali i predstavnici Varaždinske županije, Varaždinske biskupije, predstavnici općina, predstavnici Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara te srodnih udruga i klubova iz Hrvatske i Republike Slovenije.

Udruga „Hrabrost“ osnovana je 27. lipnja 2016. godine u društvenom domu u Zbelavi. Dvadesetak članova odlučilo je svoju kolektivnu apstinenciju nastaviti u novoosnovanoj udruzi pod nazivom Udruga apstinenata Varaždinske županije „Hrabrost“.

Ciljevi Udruge su da se u obiteljima liječenih alkoholičara što prije uspostave skladni odnosi koji su bili narušeni alkoholizmom, zatim razvijanje principa samopomoći i uzajamne pomoći članova i njihovih obitelji u cilju što duže apstinencije te provođenje stalne edukacije svih članova i njihovih obitelji s ciljem da se što više upoznaju s vlastitom bolešću i načinima njenog liječenja.

Udruga pomaže članovima koji imaju poteškoća u liječenju a posebno u slučaju recidiva, te pronalazi načine za što uspješniju pomoć. Senzibilizira okolinu o problemu alkoholne ovisnosti, te se uključuje u aktivan rad lokalne zajednice. Ujedno potiče i kulturne, sportske i druge aktivnosti koje olakšavaju i učvršćuju apstinenciju članova.

Pored redovnih sastanaka četvrtkom u prostoru 1.mjesnog odbora Varaždin, Udruga je tijekom godine organizirala niz događaja. U kolovozu su organizirali duhovno terapijsko hodočašće u Mariju Bistricu, zatim kestenijadu u društvenom domu u Zbelavi, sudjelovali su na izbornoj skupštini Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara te su prisustvovali večerima pučke poezije gdje se sa svojim radom predstavila njihova članica Verica Višnjić

Udrugu su javno predstavili na Špancirfestu i u Mjesecu borbe protiv ovisnosti na štandu na Franjevačkom trgu gdje su dijelili promotivni materijal o štetnosti prekomjerne konzumacije alkohola. Predsjednik Udruge Đuro Kobal i terapeut Marić Vjeran predstavili su Udrugu na VTV-u, a rad Udruge predstavljen je i kroz lokalne medije i web portale.

Između ostalog, u prosincu su u prostorima Varaždinske biskupije održali duhovnu obnovu pod vodstvom gospodina Branka Pagadura, a u društvenom domu u Zbelavi održali su adventsko druženje.

- Da bi mogli te aktivnosti u 2016. godini ostvariti zahvaljujemo se na pomoći svim donatorima i dobrotvorima koji su nam materijalno i moralno pomogli u realizaciji. Također smo surađivali s klubovima sjeverozapadne Hrvatske i Republike Slovenije, kroz posjete na godišnje skupštine i razmjenom iskustava, a tu suradnju namjeravamo i dalje razvijati i njegovati - rekli su iz Udruge, napominjući da su na putu osnivanja Udruge pronašli prave prijatelje koji su bili svjesni problema alkoholizma, te da su im neizmjerno zahvalni.

DSCN0390