U Varaždinskoj županiji radni sastanak ravnatelja i poljoprivrednih proizvođača

V.V. | 14.9.2017. u 08:03h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon što je župan Varaždinske županije Radimir Čačić ravnatelje svih osnovnih škola, čiji osnivač je Županija, pozvao da za potrebe školskih kuhinja počnu kupovati lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu, prošli tjedan je u Varaždinu održan radni sastanak o ovoj važnoj temi.

U Županijskoj palači okupili su se ravnatelji osnovnih i srednjih škola, kao i predstavnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Varaždinske županije, koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom.

Ministarstvo poljoprivrede je školama dalo mogućnost da same odaberu lokalne poljoprivredne proizvođače od kojih će nabavljati svježe voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode.

Međutim, Varaždinska županija je napravila iskorak, pa je inicijativa „Kupujmo i nudimo lokalno“ sa Školske sheme (koja objedinjava dosadašnje Shemu školskog voća i povrća te Program mlijeka u školama, a odnosi se na najmanje jedan obrok voća i povrća, odnosno mlijeka i mliječnih proizvoda tjedno) proširena na cijelu školsku kuhinju, odnosno na nabavu lokalnih proizvoda za potrebe svakodnevne prehrane učenika u školama.

- Dobra je vijest što nam je omogućeno uvođenje najkraćih mogućih putova od domaćih proizvođača do naših školskih kuhinja. Prema procjeni, oko 9 milijuna kuna je vrijednost proizvoda koji se nabavljaju za potrebe školske kuhinje. Kad bi samo 20 posto tog iznosa ostalo u lokalnoj zajednici, svi bismo bili i više nego sretni, jer bi se na taj način jačalo lokalno gospodarstvo - rekao je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

- Nemojmo čekati velike strane greenfield investicije, fondove Europske unije ili pak povoljne klimatske prilike koje bi donijele izvanredan prinos negdje u svijetu i omogućile nam jeftinu hranu. Okrenimo se oko sebe i učinimo sami nešto dobro za sebe i ljude oko nas. Počnimo kupovati lokalno uzgojenu i proizvedenu hranu – napomenuo je dr. sc. Dragutin Vincek, privremeni pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Nakon što je prvi kontakt ravnatelja škola s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima uspostavljen, u listopadu će biti održan novi radni sastanak.

Kad je u pitanju Školska shema, u Varaždinskoj županiji su u Program mlijeka u školama uključene sve 33 osnovne škole čiji osnivač je Županija, a riječ je o 4.919 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. U Shemu školskog voća i povrća uključeno je pak 17.774 učenika iz 33 osnovne škole, 15 srednjih škola i Učeničkog doma Varaždin.

Cilj je hrvatskim školarcima omogućiti dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda, a za financiranje je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj 1.720.946 eura za voće i povrće te 800.354 eura za mlijeko i mliječne proizvode.

Od toga je za Varaždinsku županiju procijenjeni iznos potpore viši od 900.000 kuna: 674.701 kuna za voće i povrće, a za mlijeko i mliječne proizvode 242.211 kuna.