Dan centra svijeta: U subotu prigodan program na središnjem ludbreškom trgu

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.3.2017. u 12:40h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U čast zaštitnici grada Ludbrega, vinogradarki Ludbergi, u subotu, 1. travnja od 17 sati, održat će se prigodan program na središnjem trgu gdje su na krugovima centra svijeta postavljene pločice gradova-prijatelja.

Tim će se povodom, kao novi grad prijatelj upisati Kastav koji će se predstaviti kulturno-umjetničkim programom. Poseban program pripremaju Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg koji će izvesti pretpremijeru scenskog prikaza "Legende o Ludbregi".

Predstavit će se i povijesne postrojbe dosadašnjih gradova prijatelja – Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega.

Naime, Ludbreg je doista jedinstveni grad u svjetskim razmjerima jer od 1996. godine obilježava Dan Centra svijeta. Istina je da su mnogi svjetski gradovi i metropole na koncentričnim krugovima čije središte je upravo u Ludbregu.

Također, uz taj datum vezana je i legenda o vinogradarki Ludbergi, pa se istoga dana slavi i njezin rođendan. Ovoj zaštitnici grada, prema legendi, ovo bi bio njezin čak 876. rođendan.

Prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa rođena je 1. travnja 1141. godine, a legenda kaže da je nečastivog zauvijek protjerala iz grada tako da ga je odalamila drvenim križem tolikom silinom da ga je zabila u zemlju pa je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarni antipod Ludbrega.