Nakon postavljanja video nadzora, većina kaznenih djela je riješena Foto: Grad Novi Marof

Nakon postavljanja video nadzora, većina kaznenih djela je riješena

VV | 23.2.2019. u 07:14h | Objavljeno u Našim krajem

Stanje sigurnosti na gradskom području je zadovoljavajuće, istaknuto je na sjednici Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa.

Govoreći o stanju sigurnosti, načelnik Policijske postaje Novi Marof Robert Maltar je istaknuo da je tijekom prošle godine počinjeno 109 kaznenih djela te da se taj broj smanjuje iz godine u godinu, a poginulih u prometu nema unazad tri godine. Uz to, smanjen je broj prekršaja narušavanja javnog reda i mira, a ugostiteljski objekti se pridržavaju pravila i ograničenja.

- Stanje sigurnosti na području grada Novog Marofa možemo ocijeniti zadovoljavajućim. Većina kaznenih djela je riješena, zahvaljujući video nadzoru javnih površina, a taj je nadzor dao postaviti Grad Novi Marof. Prometnih je nesreća bilo manje nego prethodnih godina. To možemo zahvaliti infrastrukturi koja se gradi, nogostupima, izdignućima ispred škola, a pješački prijelazi se osvjetljavaju – rekao je Maltar te zahvalio Gradu Novom Marofu na pomoći u organizaciji prošlogodišnjeg Sajma prevencije kojeg je pohodio veliki broj djece i koji je pobudio veliko zanimanje javnosti.

Gradonačelnik Novog Marofa, HDZ-ov Siniša Jenkač potvrdio je odličnu suradnju policije i gradske vlasti.

- Sve prijedloge koje definiramo u međusobnoj komunikaciji na kraju i realiziramo. Jedna od takvih aktivnosti je postavljanje kamera na području Novog Marofa, koje su sigurno pridonijele smanjenju razbojstava. U cestovnoj infrastrukturi moram zahvaliti Ministarstvu unutarnjih poslova na projektima koje smo svake godine uredno prijavljivali i ostvarivali određena financijska sredstva za rješavanje upravo crnih točaka. Ove godine također smo prijavili jednu takvu crnu točku blizu škole u Završju - rekao je gradonačelnik Jenkač te dodao da su investicije u cestovnu infrastrukturu velike.

- Kroz pet-šest godina uvjeren sam da ćemo 95 posto te problematike na državnim, županijskim i nerazvrstanim cestama riješiti i omogućiti sigurni promet, ponajviše pješaka i biciklista. Drago mi je da se efekt našeg napora reflektira na sve manjem broju nesreća, da nekoliko godina nema smrtno stradalih. I da se smanjio broj razbojstava i provala – rekao je Jenkač.

Da je Novi Marof pozitivan primjer potvrdio je i Darko Dragičević iz PU varaždinske.

- Radi se na prevenciji kriminaliteta, a postavljene kamere nadomještaju manjak policijskih službenika na terenu. Zbog njih inozemni kriminalci, koji su prisutni na ovom području zbog 'brisanja granica' odnonso micanja policijskih službenika s granica, zaobilaze Novi Marof – rekao je Dragičević koji je zahvalio Gradu Novom Marofu na podršci radu Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“.