U Novom Marofu potpisano 36 ugovora o stipendiranju studenata

| 4.2.2017. u 11:29h | Objavljeno u Našim krajem

U ovoj akademskoj godini Grad Novi Marof stipendira 36 studenata s kojima su danas u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu, potpisani ugovori o stipendiranju. Riječ je o novim ugovorima kojima treba pridodati još četiri postojeća ugovora za što se iz proračuna izdvaja 350 tisuća kuna.

Mjesečni iznos stipendije po studentu iznosi 600 kuna za one koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije te 800 kuna za studente koji studiraju na području ostalih županija u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu te izvan Republike Hrvatske. U subotu potpisani ugovori o stipendijama predviđaju da se one dodjeljuju tijekom 10 mjeseci, odnosno za razdoblje od 1. listopada prošle do 31. srpnja ove godine.

Od ukupno 36 potpisanih ugovora polovica njih odnosi se na stipendije koje je Povjerenstvo za dodjelu stipendija Grada Novog Marofa dodijelilo po kriteriju nadarenosti dok ih je jednak broj dodijeljen po socijalnom programu.

Gradonačelnik Siniša Jekač, zajedno sa svojima zamjenicima Ivanom Tukom i Ivicom Šantekom, novim je gradskim stipendistima zaželio puno uspjeha u ispunjavanju svojih akademskih obveza.

Pred vama su u ovoj, ali i slijedećim godinama, brojne obveze koje zasigurno nisu lake. Biti dobar i uspješan student nosi brojna odricanja za vas, ali i vaše roditelje. No vjerujemo u vaše znanje, upornost i odlučnost da završite studije koje ste upisali. Osobno sam zadovoljan činjenicom da se sve više mladih iz grada Novog Marofa odlučuje na studiranje jer samo na taj način svi zajedno možemo ići naprijed. U vašem daljnjem studentskom životu želim vam puno uspjeha i snage da savladate sve prepreke i steknete što više znanja do vaše diplome – izjavio je Jenkač.

Potvrdio je da će Grad Novi Marof na ovaj način i dalje pratiti studente jer je ulaganja u mlade i ulaganje u znanje najbolje ulaganje u budućnost Novog Marofa.

Gradonačelnik Jenkač je ujedno je najavio da bi se slijedeće godine, zbog sve boljeg stanja u proračunu zahvaljujući brojnim uštedama, broj stipendije mogao povećati na 50. Inače, Grad Novi Marof među vodećima je kada se u obzir uzme broj stipendija u odnosu na broj stanovnika, a među vodećima je i po iznosu stipendija.

Stipendiranje studenata samo je jedan od programa izdvajanja iz proračuna na području obrazovanja. Tako se za projekt asistenata u nastavi izdvaja 110 tisuća kuna godišnje dok se za produženi boravak izdvaja dodatnih 70 tisuća. Školska kuhinja za osnovnoškolce i prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola sufinancira se sa 100 tisuća dok se 50 tisuća izdvaja za nagrade za postignuća učenika i mentora osnovnih i srednjih škola. Tu je i jednokratna pomoć za kupnju udžbenika u iznosu od 15 tisuća kuna.

Za školu plivanja, školske sportske klubove i pomoć za maturalna putovanja godišnje se izdvaja 70 tisuća kuna. gledajući za sve te programe i stipendije u proračunu je za ovu godinu osigurano 768 tisuća kuna.