U nedjelju 1. festival kinča: promocija tradicijskog nakita i ukrasa od krep papira

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.9.2019. u 17:22h | Objavljeno u Našim krajem

Kulturno-umjetnička udruga "Magda i Luisa" iz Madžareva, Dramska družina "Videki" KUD-a Marof i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof u suradnji s Kulturnim centrom "Ivan Rabuzin" organiziraju prvi Festival kinča s ciljem promocije tradicijskog božićnog nakita i drugih ukrasa od krep papira.

Želja je organizatora predstaviti maštovitost, kreativnost i originalnost predaka, a festival će se održati u nedjelju, 8. rujna, na blagdan Male Gospe, u holu Kulturnog centra "Ivan Rabuzin" u 16.30 sati. Osim razgledavanja prigodne izložbe kinča posjetitelji Festivala moći će u radioničkom dijelu manifestacije izraditi i svoj vlastiti kinč.

Svoj rad i kulturno-povijesnu baštinu predstavit će i udruge iz susjednih županija.

- Svaki kraj izrađuje kinč na svoj osobiti način. Na području Grada Novog Marofa osobiti su „palčeki“ odnosno cvijeće čije se latice dobiju ovijanjem manjim komadića krep papira oko palca. Ovaj arhaičan način izrade cvijeća od zaborava čuvaju članice Kulturno-umjetniče udruge „Magda i Luisa“. Kinč je se nalazi na listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara SZ Hrvatske stoga je potrebno organizirati manifestaciju koja će vještinu njegove izrade pokušati prenijeti na mlađe naraštaje – istaknuo je Tibor Martan, idejni začetnik Festivala i predsjednik Kulturno-umjetničke udruge „Magda i Luisa“.

Označeno u