U ivanečkom naselju Ivanečki Vrhovec otvoren prvi obrt za dnevnu skrb o djeci

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.1.2021. u 17:17h | Objavljeno u Našim krajem

U prekrasnom i po svim propisanim standardima uređenom prostoru u obiteljskoj kući u Ivanečkom Vrhovcu od 4. siječnja i službeno je počeo raditi „Svijet mašte“ – prvi privatni obrt na području grada Ivanca registriran za djelatnost dnevne skrbi o djeci. Otvorila ga je odgojiteljica Ivana Kušter, s radnim iskustvom stečenim u dječjim vrtićima Ivančice i Bambi.

- U „Svijetu mašte“ skrbit ću se o šestero djece u dobi od jaslica do polaska u školu, od jedne do šest godina. Ali to će biti tek privremeno, jer djelatnost ubrzo namjeravam proširiti zapošljavanjem još jedne dadilje pa ću time moći primiti i više djece – kaže prva službena ivanečka dadilja.

- Na otvaranje obrta odlučila sam se jer sam htjela imati nešto svoje, ta ideja me pratila još od fakulteta. Kad sam radila u dječjim vrtićima (uvijek na zamjeni, nikad za „stalno“), uvidjela sam velike probleme sa zbrinjavanjem djece, a to su duge liste čekanja i pogotovo, problem kada roditelji rade u popodnevnoj smjeni i nemaju kome ostaviti dijete. U tom pogledu ja se, kao privatna dadilja, prilagođavam potrebama roditelja te i u tom vremenu skrbim o malenima – ističe Ivana Kušter.

Za prihvat djece prostor je uređen na način da je cijelo prizemlje obiteljske kuće pretvoreno u mini vrtić.

- Imamo sobu za dnevni boravak djece opremljenu kutićima (za početak čitanja, obiteljski kutić, kuhinja, građevinski kutić i sl.), a opremljen je propisanom didaktom i igračkama. Sve je, u osnovi, isto kao i redovitom vrtiću, a radi se po vrtićkom programu – kaže prva ivanečka dadilja.

Uz sobu za dnevni boravak nalazi se i druga soba, za ručak i spavanje. Mini vrtić raspolaže i kuhinjom, kupaonicom sa sanitarnim čvorom i garderobom. Za vanjsko igralište u dvorištu sprave su naručene, kako bi za lijepa vremena djeca mogla vrijeme provoditi u igri na otvorenom.

Cijena smještaja djeteta u „Svijet mašte“ iznosi 1.600 kuna, od čega Grad Ivanec roditeljima sufinancira 700 kuna. Ukoliko pak roditelj, zbog smjenskog rada, za dijete koristi kombiniranu uslugu za dnevnu skrb ujutro i poslijepodne, u tom slučaju cijena je 1.800 kuna. Cijena je nešto malo veća nego u vrtiću zato što djeca borave u manjoj skupini, veća je mogućnost individualnog rada, djeca se lakše prilagođavaju manjoj grupi, a neki će roditelji, zbog trenutačne epidemiološke situacije, prije odabrati boravak svog djeteta u manjoj skupini.

Sve informacije o upisu djeteta u „Svijet mašte“ dostupne su na tel. 098 925 97 53 ili e-mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., Ivanečki Vrhovec 1.
Foto: B. Težak

Galerija slika