U Ivancu se postavljaju smeđe i interpretacijske ploče, a uređuje se i Žgano vino Foto: TZ grada Ivanca

U Ivancu se postavljaju smeđe i interpretacijske ploče, a uređuje se i Žgano vino

VV | 21.11.2019. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Ovih dana Turistička zajednica grada Ivanca obavila je postav novih kao i nadogradnju turističkih putokaza, takozvane smeđe signalizacije na području grada Ivanca.

Postav smeđe signalizacije obuhvaća nekoliko lokacija na prometnim pravcima pod ingerencijom grada Ivanca, Hrvatskih i županijskih cesta. (Izletište i skijalište Jarki, Planinarski putevi, Izvorišta, Romarski put, Izletište „Šumska vila“, Izletište „Jelenice“ …) Sam postav je integralni dio projekta „Opremanje I Interpretacija turističkih lokaliteta“ putem kojeg je ostvarena bespovratna potpora temeljem prijave TZ grada Ivanca na raspisani natječaj Hrvatske turističke zajednice.

- Treba istaknuti da je sam projekt bio jako zahtjevan jer obuhvaća šire gradsko područje. Iznimno smo zadovoljni što smo uspjeli isto privesti kraju čije radnje su trajale od početka godine. Nastavak aktivnosti obilježavanja i postava smeđe signalizacije nastavljamo iduću godinu prema terminskom planu shodno financijskim mogućnostima – poručuju iz TZ grada Ivanca.

Značajna aktivnost TZ grada je nastavak projekta izrade i postav velikih interpretacijskih ploča na određene lokalitete, parkiralište na Rapikovcu, Sveti Duh, Gradišće u Margečanu . Ujedno se priprema uređene zemljane površine prirodnim materijalima.

Na pločama tekstovi su pisani dvojezično, hrvatski i engleski uz dopunu latinskih naziva određenih naziva iz domene flore i faune, te povijesnih činjenica.

- Prisutna je suradnja s Institutom za arheologiju i dr.sc Jurajom Belajom na čemu najsrdačnije zahvaljujemo – ističu.

Nakon postava interpretacijskih ploča i smeđe signalizacije na određene lokalitete nastavit će se aktivnostima prema planiranim fazama projekta.

- Privodimo kraju uređenje turističkog prostora konkretno kod Žganog vina gdje je postavljena velika Interpretacijska ploča Ivančice. Prema planu sukladno dobivenoj bespovratnoj potpori HTZ , prostor se uređuje prirodnim materijalima u cilju konačne realizacije jedne zaokružene krajobrazne i informativne cjeline. Radne-građevinske aktivnosti obuhvaćaju potporni zid od kamena, zemljane radove s izradom kamenog okvira prostora i završetak s ispunom šljunčanog sloja. Nakon toga predstoji postav masivnih stolova i klupa za odmor posjetioca i planinara. Potrebno je istaknuti da je samo uređenje prisutno na prostoru gdje se nekada nalazila šikara. Također vodili smo se načelom dostupnosti za sve dobne skupine i za osobe s invaliditetom kao i vizualnom detekcijom za planinare koji se kreću putem Mrzljaka i županijskom cestom do samoga vrha – navode u TZ grada Ivanca.

Planirane slične građevinske aktivnosti odvijat će se još na lokalitetima interpretacijskih ploča Sveti Duh i Gradišće.

Radove izvodi tvrtka Ivkom, a već sada turistički djelatnici Ivanca dobivaju mnoge pozitivne komentare od posjetioca iz Čakovca i Koprivnice. Cilj projekta je upoznavanje svih posjetioca, planinara i turista sa samom planinom i kulturnim znamenitostima, te posebno na informiranje i usmjeravanje u cilju sigurnog kretanja po planini.

- Konačnom realizacijom cjelokupnog projekta stvaraju se preduvjeti za posjet i obilazak ivanečkih znamenitosti i posebnosti tijekom svih 365 dana. Ujedno sve radnje čine kvalitetnu podlogu za razvoj tematskih šetnica i posebno cikloturizma. Neki od projekata već su pripremi i spremni za realizaciju u budućem razdoblju - poručuju.

Sredstva za realizaciju projekta osigurana su temeljem apliciranja projekta od TZ gada Ivanca i dobivanja bespovratne potpore od strane Hrvatske turističke zajednice uz financijsku pomoć grada Ivanca.