U gradovima i općinama naše županije u devet godina pao broj stanovnika, osim u dva mjesta

IHR/Varaždinske vijesti | 27.11.2020. u 08:00h | Objavljeno u Našim krajem

Do 20. listopada trajao je Javni poziv mladim obiteljima s područja Grada Lepoglave putem kojeg mogu ostvariti financijske potpore za kupnju ili izgradnju obiteljske kuće ili stana u iznosu od 40.000 kuna. Dio je to Programa demografskih mjera na području Lepoglave.

- Ni Lepoglava, nažalost, nije imuna na „bijelu kugu“ pa nizom mjera nastojimo popraviti demografske podatke i osigurati ostanak mladih obitelji upravo u Lepoglavi. Ovom mjerom želimo pomoći da lakše pronađu ili izgrade dom u našem gradu – rekao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač.

U Gradu se nadaju da će ovom mjerom barem nakratko zaustaviti negativne demografske trendove s kojima je zadnjih godina suočen i taj kraj. Prema redovitom godišnjem izvještaju o prirodnom kretanju stanovništva u 2019. godini Državnog zavoda za statistiku, Lepoglava zadnjih nekoliko godina bilježi negativni prirodni prirast. U 2019. godini rođeno je 51 dijete, dok je umrlih bilo gotovo dvostruko više – 100, odnosno vitalni indeks iznosio je -49.

Situacija ni u drugim gradovima i općinama Varaždinske županije nije puno bolja. Kao što smo već pisali, u 2019. godini pozitivni prirodni prirast imale su samo dvije općine – Vidovec i Petrijanec – a među gradovima najbolje vitalne indekse imaju Ludbreg (72,3), Ivanec (65,6), Novi Marof (63,3), Varaždin (61,4) i Varaždinske Toplice (45,1).

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Gradovi u statistici koji je objavljen 30. rujna, u gradovima i općinama Varaždinske županije smanjuje se broj stanovnika, a među tim negativnim trendovima ima i pozitivnih primjera: Općina Jalžabet i Ludbreg imaju više stanovnika nego 2011. godine!

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine Općina Jalžabet imala 3.615 stanovnika, dok je prema procjeni 2019. godine imala 3.758. Ludbreg je prošlu godinu zaključio s 8.631 stanovnika, dok ih je prema popisu iz 2011. godine bilo 8.478. U Lepoglavi se, kao i u drugim gradovima i općinama Varaždinske županije, broj stanovnika smanjio u odnosu na prije devet godina, pa je u Lepoglavi 2019. godine bilo 7.450 stanovnika, dok ih je prema popisu iz 2011. godine bilo 8.283. Pravo stanje stvari trebao bi pokazati popis stanovništva iduće godine, no lepoglavski zamjenik gradonačelnika Kovač nije optimističan.

- Vjerujem da samo određenim i nužnim aktivnostima možemo smanjiti te negativne podatke. Dogradnja vrtića u Lepoglavi kao i izgradnja novog u Višnjici uz rješavanje pitanja pedijatrijske ambulante i sustava potpora za novorođenčad i stipendija za studente uz sufinanciranje produženog boravka u školama i radnih bilježnica dobar su smjer, ali presudno je pokretanje gospodarstva koje je glavni generator života u lokalnoj zajednici – smatra Kovač.