Obnova Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu pri kraju: otvorenje 16 lipnja

MGA/Varaždinske vijesti | 23.5.2019. u 16:00h | Objavljeno u Našim krajem

U Općini Petrijanec pred završetkom je još jedan značajan projekt – rekonstrukcija Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu vrijedna 1,7 milijuna kuna.

Nakon prvih razgovora vezanih uz rekonstrukciju doma u prosincu 2017. godine te rješavanja imovinsko–pravnih odnosa, lani je u ožujku projekt prijavljen pod nazivom „Unaprjeđenje komunalnog standarda – rekonstrukcija vatrogasno društvenog doma Družbinec“ sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, prema programu Kapitalne pomoći gradovima i općinama za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva.

Nakon uspješne prijave i evaluacije projekta odobreno je sufinanciranje u iznosu od 405.000 kuna od ukupne investicije od 1,7 milijuna kuna. Riječ je o građevinsko obrtničkim radovima, odnosno unutarnjem uređenju Doma kao i ostalim radovima u zgradi i oko nje.

Između ostalog, dogradilo se istočno pročelje, nadogradilo se krovište iznad rekonstruiranog dijela zgrade, izveo se energetski učinkovit fasadni sustav te su izrađene nove vodovodne, strojarske (novo grijanje) i elektroinstalacije. Osim spomenutog, uredit će se i okoliš zgrade, odnosno postavljeni su rubnici za budući parking koji će se izvesti naknadno prilikom izvođenja i asflatiranja ulica Alojzije Stepinca. Uz buduće asfaltirane površine, dio parkirališta bit će ošljunčan, dok će se ostale površine ozeleniti – pojasnio je načelnik Općine Petrijanec SDP-ov Željko Posavec.

Obnova Društvenog doma u Družbincu samo je jedan od projekata na području Općine koji su unatrag dvije godine u tu općinu doveli investicije koje se mjere u milijunima kuna.

- Svi smo svjedoci velikih projekata od ulaganja u komunalnu i prometnu infrastrukturu. Moram priznati da su mi upravo ovakva ulaganja u naše društvene domove možda i najdraža jer ona znače puno bolje uvjete za naše vatrogasce ali i sve mještane koji ih koriste. Uređenje doma u biti je izraz zahvale našim vatrogascima kao i svim udrugama koje oplemenjuju društveni život naše Općine – zaključio je Posavec. Otvorenje novouređenog Društveno-vatrogasnog doma u Družbincu planirano je za 16. lipnja.

Kronološki pregled :

14.03.2018. prijava projekta za sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja
23.04.2018. Izdana građevinska dozvola, pravomoćna 18.05.2018.
21.06.2018. Izdana odluka o sufinanciranju projekta od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja – glavne aktivnosti: Glavne aktivnosti na projektu su:
a) uklanjanje prostorija spremišta DVD-a uz garažu vatrogasnog vozila na sjevernom pročelju,
b) uklanjanje prostorija sanitarija uz dvoranu na južnom pročelju,
c) planiranje prostorije spremišta u sektoru uklonjenih sanitarija
d) dogradnja istočnog pročelja: dogradnja garaže vatrogasnog vozila, rekonstrukcija kuhinje, formiranje centralnog ulaza za korisnike i komunikacija, formiranje prostorija DVD-a i sanitarija, te natkrivene terase,
e) nadogradnja kosog krovišta iznad rekonstruiranog dijela zgrade nadozidom 100cm,
f) izvedba energetski učinkovitog fasadnog sustava,
07.08.2018. Dokumentacija je objavljena na Elektronični oglasnik Javne nabave – za savjetovanje (30) dana
07.09.2018. Raspisana je javna nabava (60 dana)

OPIS POSTOJEĆE ZGRADE DRUŠTVENOG DOMA DRUŽBINEC:

Predmetna katastarska čestica br. 3/6, k.o. Družbinec, pravilnog je tlocrtnog oblika orijentirana sjever-jug, a nalazi se u mjestu Družbinec, istočno uz Dravsku ulicu i južno uz ulicu A. Stepinca. Ukupne je tlocrtne površine 1.311,0 m2.

Kolni i pješački prilaz na parcelu je sa zapadne strane sa lokalne prometnice, Dravske ulice (LC-25031). Čestica kao uglovna prema sjeveru graniči i sa nerazvrstanom cestom, spomenutom ulicom A. Stepinca.

Čestica je u naravi izgrađena zgradom vatrogasno-društvenog doma. Zgrada je izgrađena u sjeverozapadnom dijelu parcele udaljena 5,0-5,30m od regulacijske linije Dravske ulice, te na regulacijskoj liniji ulice A. Stepinca. Od susjednih međa zgrada je udaljena više od 3,0m.

U sektoru prilazne ceste – lokalne prometnice, Dravske ulice, širine asfaltiranog kolnika 5,10m, postoji sva potrebna infrastruktura, osim kanalizacije, a na koju je zgrada i priključena.

Postojeća zgrada vatrogasno-društvenog doma prizemnica je bez podruma, sa tavanom bez nadozida. Ukupne je tlocrtne dimenzije 32,90 x 6,70m i površine 211,50m2. Visina vijenca zgrade iznosi 3,70m, a sljemena 6,60m.

Ulaz za vatrogasna vozila, kao i ulaz u zgradu je sa zapadne strane, Dravske ulice.

NOVOPLANIRANO – IZGRAĐENO

Rekonstrukcija postojeće zgrade:

a) uklanjanje prostorija spremišta i ureda DVD-a uz garažu vatrogasnog vozila na sjevernom pročelju,
b) uklanjanje prostorija sanitarija uz dvoranu na južnom pročelju,
c) planiranje prostorije spremišta u sektoru uklonjenih sanitarija,
d) dogradnja istočnog pročelja: dogradnja garaže vatrogasnog vozila, rekonstrukcija kuhinje, formiranje centralnog ulaza za korisnike i komunikacija, formiranje prostorija DVD-a i sanitarija, te natkrivene terase,
e) nadogradnja kosog krovišta iznad rekonstruiranog dijela zgrade nadozidom 100cm,
f) izvedba energetski učinkovitog fasadnog sustava,
g) postojeći ulaz za vatrogasna vozila na zapadnom pročelju neće se mijenjati, a uz isti je planiran i centralni ulaz za korisnike.
h) postojeća asfaltirana površina na parceli uz Dravsku ulicu će se koristiti za prilaz vozila, prometno definirana barijerom za vozila, odvojenim ulazom i izlazom te potrebnim radijusima priključenja.
OPIS GRAĐEVINE

Nakon rekonstrukcije, zgrada će biti prizemnica bez podruma, sa neuređenim potkrovljem visine nadozida 100cm u sjevernom dijelu zgrade, tlocrtnih dimenzija 30,20 x 6,90m + 15,30 x 4,25m, ukupne površine 274,0m2. Visina vijenca zgrade iznosi 4,40m, a sljemena 7,25m. Ulaz za vatrogasna vozila, kao i ulaz u zgradu je sa zapadne strane, Dravske ulice. Zgrada ima i sekundarni izlaz iz spremišta na istočnom pročelju.

Rel.kota +-0,00 (aps. kota 184,80) će biti za 20 cm iznad postojećeg nivoa asfaltirane površine u sektoru ulaza.

NAMJENA GRAĐEVINE

Postojeća zgrada društvenog doma javna je zgrada društvene namjene, a po rekonstrukciji zadržat će se ista.

Organizacija prostorija po rekonstrukciji zgrade:

PRIZEMLJE – ulazni dio, hodnik, kuhinja, dvorana, spremište, sanitarni čvor m+ž, ured DVD-a, garaža za 1 manje vatrogasno vozilo, sa mogućim korištenjem otvora u stopu za eventualno odlaganje dijela opreme u potkrovlju.

Konstrukcija zgrada je klasična zidana blok opekom sa a.b. vertikalnim i horizontalnim ukrutama, te polumontažnom fert konstrukcijom stropova. Konstrukcija kosog krova je drvena, a pokrov glineni crijep. Zgrada će se kompletno fasadno izolirati sa etics sistemom debljine izolacije 10 cm, a termoizolacija je predviđena u podnoj, stropnoj i krovnoj konstrukciji. Vanjska stolarija je planirana od PVC profila sa trostrukim IZO ostakljenjem.