Tradicionalni Marijin put u Klenovniku okupio 150 hodočasnika Foto: Varaždinska biskupija

Tradicionalni Marijin put u Klenovniku okupio 150 hodočasnika

VV / Varaždinska biskupija | 1.11.2018. u 20:32h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu 31. listopada u Klenovniku je održana tradicionalna i jedinstvena pobožnost križnoga puta, Marijin put, a potom i proslava spomendana svetog Volfganga u obližnjem Vukovoju.

Svečanost je predvodio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, a s njime je u zajedništvu bilo desetak svećenika Varaždinske biskupije te brojni vjernici Župe Presvetoga Trojstva iz Klenovnika.

Hodočasnici su se tradicionalno okupili kod Bolnice za plućne bolesti i TBC u poslijepodnevnim satima odakle su nakon zajedničke molitve krenuli na jedinstvenu pobožnost uz 15 postaja otajstava krunice Blažene Djevice Marije s ciljem na 460 metara visokom brdu Malečkovec iznad Vukovja. Posebnost Marijina puta postaje su s prikazima otajstava svete krunice koje datiraju u 1672. godinu kada je grof Ivan IV. Drašković dao od dvorca u Klenovniku do hodočasničke kapele sv. Volfganga (Bolfnika, Vuka) u Vukovoju postaviti petnaest kamenih pilova s prizorima krunice.

Vremenski uvjeti ove su godine bili više nego naklonjeni sudionicima. Kiše srećom nije bilo, pa se po vedrom te neobično sunčanom i toplom vremenu za kraj listopada okupilo oko 150 hodočasnika.

Hodočasnici su imali priliku upoznati se s konzervatorsko-restauratorskim radovima na obnovljenom bočnom oltaru svete Marije u kapeli svetog Volfganga koji su trajali od jeseni 2011. do ljeta 2018. godine. Uvodnu riječ je održala ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda dr. sc. Tajana Pleše, a o radovima i povijesti oltara govorila je voditeljica konzervatorsko-restauratorskih radova, viši konzervator-restaurator, Helena Cavalli Ladašić.

Nakon upoznavanja prošlosti tog vrijednog ranobaroknog oltara, kojeg je 1674. godine dala podići skupina seljana iz obližnjeg zaseoka Pintarići učlanjenih u Bratovštinu sv. Volfganga, misu u čast svetog Volfganga je u najjužnijoj kapeli svetog Volfganga u Europi, koju je 1508. godine podigao grof Ivan Gyulaj Trakošćanski, predvodio biskup Josip Mrzljak u koncelebraciji sa svećenicima hodočasnicima.

Samu pobožnost Marijina puta, jedinstvenu u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, koja svake godine okuplja sve veći broj hodočasnika sjeverozapadne Hrvatske, obnovili su župljani Župe Presvetoga Trojstva u Klenovniku zajedno s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom 2008. godine. Petnaest postaja Marijina puta obnavljane su od 2008. do 2015. godine. Glavni oltar obnovljene kapele sv. Volfganga, regensburškog biskupa i zaštitnika Bavarske, postavljen nakon višegodišnje obnove, rijedak je primjerak ranobaroknog oltara visoke kvalitete, kojeg povjesničari umjetnosti uvrštavaju među najvrednije oltare hrvatske sakralne baštine ranoga baroka.