Teretnjaci teži od 7,5 tona ubuduće neće moći prometovati centrom Novog Marofa

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.3.2019. u 18:01h | Objavljeno u Našim krajem

Novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač izrazio je zadovoljstvo zbog donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, koji je nedavno potpisao ministar prometa Oleg Butković.

Naime, prema odredbama iz Pravilnika, teretnjaci teži od 7,5 tona ubuduće neće moći prometovati, između ostalog, ni državnim cestama D3 i D24.
Državna cesta D3 prolazi samim centrom Novog Marofa i njome dnevno prođe oko 10 tisuća vozila. D24 povezuje Novi Marof i Varaždinske Toplice.

- To je ogromna količina vozila koja opterećuje i život naših građana i promet Novim Marofom. Iznimno sam zadovoljan ovom odlukom zbog koje ćemo odahnuti i mi i građani Murskog Središća koje su imali isti problem - istaknuo je Jenkač koji je na ovu situaciju upozorio odmah kad je postao gradonačelnik.

- Pisao sam i bivšem ministru Orepiću o nužnosti donošenja ovakve odluke. On je odgovorio da su u njegovom ministarstvu suglasni, ali da se moram obratiti i ministru graditeljstva, što sam i učinio, a on me pak uputio na ministra prometa. Nakon svega, ipak smo postigli što smo htjeli - rekao je Jenkač i dodao kako se nada da određene interesne skupine ovu odluku neće srušiti, budući da je ona od životne važnosti za građane Novog Marofa.

- Smetalo nas je i to što je ovuda prometovalo mnogo stranaca, jer su radije vozili ovom cestom, nego autocestom pa u našoj državnoj blagajni nisu ostavili ni jednu kunu - istaknuo je Jenkač.

Valja istaknuti kako se Pravilnik ne odnosi na teretna vozila u slučajevima kada do mjesta utovara ili istovara teretnih vozila ne postoji odgovarajući alternativni cestovni pravac s istim ili boljim tehničkim karakteristikama te u slučaju kad do sjedišta prijevoznika ne postoji odgovarajući alternativni cestovni pravac s istim ili boljim tehničkim karakteristikama.