Stričak povodom Margetja v Margečanu: Manifestacije koje čuvaju tradiciju sve više dobivaju na važnosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 14.7.2019. u 20:06h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga građana za sport i kulturu „Margareta” , ove je subote i nedjelje organizirala tradicionalnu manifestaciju „Margetje v Margečanu – tak se negda delalo”. Već 13. godinu za redom, organizatori su pripremili bogat kulturno - umjetnički, izložbeni i zabavni program ispunjen sadržajima kojima od zaborava čuvaju tradiciju i običaje naših krajeva te predstavljaju kulturnu djelatnost gostiju.

Ove je godine, uz domaćine, u programu sudjelovalo tristotinjak sudionika iz Varaždinske, Koprivničko – križevačke i Krapinsko – zagorske županije te gosti iz četiriju slovenskih udruga. Program su obogatili izlagači, kulturno – umjetnička i druga društva, vokalni i tamburaški sastavi te viteške postrojbe.

Zdenko Đuras, jedan od organizatora manifestacije, inače vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Ivanca, istaknuo je da se Margetje v Margečanu održavalo i ranije, ali ne u ovakvom obliku u kakvom se organizira ovih posljednjih 13 godina.

- Margetje obilježavamo jer je Sveta Margareta zaštitnica naše župe, jedne od najvećih u Varaždinskoj županiji, župe koja ima više od pet tisuća stanovnika. Na ovaj način čuvamo našu tradiciju i prezentiramo ono što se i kako se nekad radilo na našem području, u Margečanu i okolnim mjestima koja pripadaju našoj župi. U ovogodišnju manifestaciju uključio se i DVD Margečan, a naši su se vrijedni vatrogasci pobrinuli za dobru ugostiteljsku ponudu - rekao je Đuras.

Kak se negda delalo u nedjelju se imao priliku uvjeriti i predsjednik varaždinske Županijske organizacije HDZ-a, saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je na Margetje stigao u pratnji predsjednika Skupštine Varaždinske županije - Alena Runca i predsjednice Kluba HDZ-a u Županijskoj skupštini Nadice Dreven Budinski.

- Održavanje ovakvih manifestacija koje njeguju stare običaje i tradiciju ovoga kraja bitno je njegovati iz nekoliko razloga: da se ne prepuste zaboravu, kako bi naši najmlađi bili upoznati s njima, da se iskoriste kao turistički sadržaj odnosno obogate turističku ponudu, a naravno i kao poticaj za očuvanje starih zanata tj. tradicijskih obrta. Veliki broj izlagača i posjetitelja govori nam da te manifestacije dobivaju sve više na važnosti. Stoga ovim putem upućujem organizatorima čestitke na odličnoj organizaciji - rekao je Stričak, čestitajući organizatorima na još jednoj uspješno organiziranoj manifestaciji.

Uz brojne mještane i posjetitelje, na Margetju v Margečanu bili su i Zvonko Brežnjak, predsjednik Mjesnog odbora Margečan, županijski vijećnik Vladimir Lacković, Danica Prašnjak, ivanečka gradska vijećnica, zatim Ivica Krznar, član Temeljnog ogranka HDZ-a Margečan i Ivana Karpov, predsjednica udruge Margareta.

Označeno u