Srakarski fašnik uz bok najvećima: Više od 1.000 sudionika karnevala došlo iz susjednih zemalja

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.2.2019. u 16:07h | Objavljeno u Našim krajem

Puna tri sata trajao je jučer defile karnevalskih skupina Varaždinskom ulicom u Sračincu. Od Osnovne škole do Doma kulture činili su neprekidnu kolonu s više od 1.500 maskiranih sudionika u više od 60 grupa. Kratki je to rezime zasigurno najvećeg karnevala koji je ikad održan u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Sračinec s ovom manifestacijom može ravnopravno stajati uz bok najvećih hrvatskih karnevala.

- Lijepo je danas biti u Sračincu, drago mi je da tradicija i ovdje nalazi svoj prostor, a o tome najbolje govori broj sudionika na ovoj karnevalskoj priredbi. Srce mi je ispunjeno radošću i poštovanjem, jer vas pozdravljam u ime 50 gradova i općina Hrvatske udruge karnevalista, čiji je i Sračinec vrlo aktivan član. Hvala na poseban način mladima koji sudjeluju u ovom karnevalu, oni su budućnost i Hrvatske, ali i hrvatskih karnevala - naglasio je Ivan Prpić, predsjednik Hrvatske udruge karnevalista.

Do rezultata kakav je postignut na ovogodišnjem Srakarskom fašniku, došlo se kroz marljivi rad u zadnjih četiri godine, od kada se ova manifestacija održava, ali i kroz nastupe na mnogobrojnim karnevalima koje je posjetila karnevalska udruga Črna sraka iz Sračinca. Oni su godinama izgrađivali dobre odnose s mnogobrojnim fašničkim udrugama diljem Hrvatske, Slovenije i Europa i sad, na neki način, ubiru plodove svoje suradnje. Njihov entuzijazam prepoznali su načelnik Opčine Božidar Novoselec i Općina Sračinec, koji ih podržavaju od prvog dana i koji zajedno s članovima Črne srake omogućuju ovakav uspjeh.

- Dragi moji, svi koji ste pripremili ovakvu veličanstvenu povorku, vama idu aplauzi i čestitke. Europska federacija karnevalskih gradova postoji već skoro 40 godina i okuplja skoro sve zemlje Europe, a i neke izvan nje. Mi smo kao jedna velika obitelj fašničkih gradova, primili vašu udrugu Črna sraka u naše redove i siguran sam da će oni nastaviti tradiciju koja traje već desetljećima - rekao je Josip Silov, potpredsjednik Europske federacije karnevalskih gradova.

Vrijednost Srakarskog fašnika manifestira se i kroz činjenicu da su na njemu nastupile karnevalske grupe iz daleke Župe Dubrovačke, iz Kaštela, Istre, Primorja, Austrije, te mnogobrojne grupe iz Slovenije. Prema podacima organizatora, više od 1.000 sudionika karnevala došlo iz susjednih zemalja.

- Ne mogu vam opisati koliko sam ponosan na ovaj naš peti Međunarodni Srakarski fašnik. Ova manifestacija unosi jedno veliko veselje u naše mjesto i drago mi je da je ove godine toliki broj mještana općine Sračinec, ali i naših gostiju, izašao na ulice i pozdravio karnevaliste. Moram posebno zahvaliti udruzi Črna sraka i njenom predsjedniku Slobodanu Drožđeku koji su glavni "krivci" za ovu karnevalsku svečanost. Prepoznajemo njihov predan i nesebičan rad, a u nama u Općini Sračinec i dalje će imati najveću moguću podršku i našu pomoć - istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Priprema za Međunarodni Srakarski fašnik trajala je cijelu godinu, a sve je počelu u petak podizanjem fašničke zastave i predajom "ključeva" Općine udruzi Črna sraka. Za zabavni program u večernjim satima pobrinuo se Le Tresor Caffe koji je na pozornicu pod šatorom u petak doveo Nedu Ukraden, a u subotu popularne Mejaše.

Na 5. Srakarskom fašniku nastupilo je više od 60 karnevalskih grupa, pokušat ćemo ih nabrojati redom kako su nastupili: Pihalna godba Slovenija, Varaždinske mažoretkinje, Dječji vrtić Bambi Sračinec, Osnovna škola Sračinec, Klovni Ptuj Slovenija, ED Cigani Dornava Slovenija, Medvedi Markovci Slovenija, Čaplje i štrki Podturen, Meksikanci Župa Dubrovačka, Karnevalska udruga Žaba Ivanić Grad, Pingo Cestica, Pobreški pokači, KTED Demoni Videm pri Ptuju Slovenija, Korantske veseljakinje Draženci Slovnija, Koranti s Pobrežja Slovenija, Koratni Sobetinci Slovenija, Korantov duh Ptuj Slovenija, Međumurske krave Novo selo na Dravi, Bumbar Vrbovec, Pehinarski feštari, Rio fumo Ključ Brdovečki, Društvo žena Mursko Središće, FU Kobre Kutina, Napoleoni Ptuj Slovenija, Župski gospari gusari Župa Dubrovačka, KU Tome Krnjeval Biograd na moru, Pokači iz Tržca Slovenija, Ptujski kurent klub Slovenija, Kurenti Grajena Slovenija, Mklavški korenti Slovenija, ED Novi kurenti Pleterje Kidričevo Slovenija, Ćićski zgončari Ćićarija, KUD Maska Stojnci Slovenija, TED Sodinci Ormož Slovenija, Petrajski kurent Petrijanec, Kosci in orači Loče Dobova Slovenija, Ptujska gospoda Slovenija, Udruga žena Štefanec, Koranti Markovci Slovenija, Udruga nordijskog hodanja Varaždin, TED Lukari Cigani Dornava Slovenija, Fašnička udruga Domašinec, udruga iz Mozirja Slovenija, Pokači Župečja Vas Slovenija, Eggersdorfer Krampusse Austrija, Beneški norček Dobova Slovenija, Kukuljanski zvončari, Šoštanj Slovenija, ED Koranti Rusa Leskovec Slovenija, TE DE Korant klub Slovenija, KKU Poklade Kaštela Donja, Črni maček Ludbreg, Udruga Pikač Selnica, KFD Podlehnik Slovenija, Korant pravi demoni Slovenija, Vražji koranti Ključarovci Slovenija, Koranti Cvetkovci Slovenija, Korant X Slovenija, Labinjonska kumpanija i domaća folšarija Labin.

Na samom začelju kolone nastupili su domaćini iz Udruge Črna sraka koji su po prvi put predstavili svoje originalne maske, izrađene po uzoru na one kakve nose kurenti u Sloveniji.

- Drago mi je da smo ponovno podigli ljestvicu našeg Srakarskog fašnika i da ove godine na ulicama Sračinca imamo 1.500 karnevalista i više od 60 karnevalskih udruga. S nama su predstavnici FECC-a, Međunarodne udruge karnevalskih gradova te predstavnici Udruge karnevalista Hrvatske s predsjednikom Ivanom Prpićem. Hvala svima koji su došli, nadam se da se vidimo opet dogodine na šestom Srakarskom fašniku - rekao je predsjednik Udruge maškara “Črna sraka” Slobodan Drožđek.