Škvarić: "Unatoč koroni, 2020. najuspješnija je godina od postojanja Grada Lepoglave" Foto: Grad Lepoglava

Škvarić: "Unatoč koroni, 2020. najuspješnija je godina od postojanja Grada Lepoglave"

Varaždinske vijesti | 9.12.2020. u 18:18h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Obilježen je Dan grada Lepoglave i Dan župe Lepoglava, no razliku od prijašnjih godina, zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, ove je godine izostao bogat višednevni program obilježavanja ispunjen raznovrsnim kulturnim, zabavnim i sportskim događanjima.

Poštujući epidemiološke mjere na sam je Dan Grada Lepoglave, 8. prosinca, na koji se ujedno obilježava i Dan župe Lepoglava, održan prilagođen program obilježavanja koji je u jutarnjim satima započeo tradicionalnom posjetom gradskih čelnika dječjim vrtićima s gradskog područja.

Tom su prigodom vrtićkim mališanima darovani paketi zdravog i ukusnog voća na koje su mališani uzvratili poklonima koje su sami izradili te rođendanskom čestitkom upućenom svom gradu.

dan_grada_lepoglava_2020_01.jpg

Obilježavanje Dana Grada Lepoglave i Dan župe Lepoglava nastavljeno je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima s gradskog područja i sjećanjem na sve preminule građane. Gradonačelnik Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić i predsjednik Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava Tomo Jakop položili su vijenac i upalili svijeće kod centralnog križa na gradskom groblju u Lepoglavi.

dan_grada_lepoglava_2020_02.jpg

Potom je u lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održano misno slavlje na kojem su čestitke za Dan Grad te za Dan župe svim građanima i župljanima uputili lepoglavski župnik vlč. Nenad Piskač i gradonačelnik Marijan Škvarić koji je tom prigodom župniku Piskaču poklonio sliku orgulja iz lepoglavske crkve zaželjevši mu i dobrodošlicu u Lepoglavu.

dan_grada_lepoglava_2020_03.jpg

Centralni događaj obilježavanja Dana Grada Lepoglave i Dana župe Lepoglava bila je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave održana u skladu s epidemiološkim mjerama i uz sudjelovanje samo gradskih čelnika, predstavnika klubova vijećnika te dobitnika gradskih priznanja.

dan_grada_lepoglava_2020_04.jpg

Na početku svečane sjednice nazočnima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić istaknuvši da je unatoč epidemiji koja je obilježila ovu godinu održano šest sjednica Gradskog vijeća na kojima su vijećnici raspravljali o više od 70 točaka.

- Zadovoljan sam što smo one točke važne za dobrobit građana i razvoj Grada Lepoglave donosili jednoglasno, uz sinergiju i dogovor kad su takvi projekti u pitanju. Najviše me pri tom veseli da smo uspješno realizirali projekte uređenja i rekonstrukcije objekta Dječjeg vrtića Lepoglava te izgradili potpuno novi objekt dječjeg vrtića u Višnjici. Time smo pokazali da smo prepoznali ono što je najvažnije za naš grad, a to su djeca – istaknuo je Dukarić zahvalivši svima koji su pružali potporu i pomogli u realizaciji gradskih projekata i programa – čelnim ljudima Grada, gradskim službama, partnerima među kojima posebno Vladi RH te samim građanima.

dan_grada_lepoglava_2020_05.jpg

Da je 2020. godina, unatoč COVID krizi, bila najuspješnija godina od postojanja Grada Lepoglave istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić. Kazao je da je u ovoj godini na izmaku realiziran najveći gradski proračun dosad, koji doseže iznos od 35 milijuna kuna.

- Realizirali smo najveće kapitalne investicije – projekt uređenja i rekonstrukcije objekta Dječjeg vrtića Lepoglava i projekt izgradnje dječjeg vrtića u Višnjici. Zahvaljujući tim investicijama vrijednim 18 milijuna kuna omogućili smo da svako dijete s gradskog područja bude uključeno u predškolski odgoj. Provodimo snažnu demografsku politiku u okviru koje dajemo financijske potpore mladim obiteljima koje žele stvoriti vlastiti dom, pokrenuli smo projekt izgradnje POS stanova u Lepoglavi, dijelimo novčane potpore za novorođene, financiramo nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce, financiramo izvannastavne aktivnosti i izvrsnost kao i cjelodnevni boravak djece u školi, a brinemo i za studente dajući im gradske stipendije. Brinemo i za građane treće životne dobi. Za one slabijeg ekonomsko-socijalnog statusa i ove smo godine osigurali uskrsnice i božićnice čiji smo iznos povećali. U okviru projekta Zaželi osigurali smo brigu u kući za oko 50 starijih građana - rekao je gradonačelnik.

Dodao je da Grad kontinuirano ulaže u održavanje i izgradnju komunalne infrastrukture, ove godine oko 23 milijuna kuna.

dan_grada_lepoglava_2020_06.jpg

- Sanirali smo klizišta, gradili ceste i nogostupe. Pomagali smo i našim gospodarstvenicima dajući im bespovratne potpore. Nastavili smo razvijati našu Poduzetničku zonu koja spremna očekuje investitore. Brinuli smo se i za izuzetno važan segment razvoja našeg grada – onaj društveni. Izgradili smo društveni dom u Kameničkom Podgorju, završili prvu fazu gradnje društvenog doma u Lepoglavskoj Vesi, započeli s izgradnjom društvenovatrogasnog doma u Kamenici. U velikoj smo mjeri ulagali u razvoj vatrogastva na gradskom području. Samo u ovoj godini nabavljena su tri nova vatrogasna vozila te smo pokrenuli 15 milijuna kuna vrijedna ulaganja u izgradnju i uređenje vatrogasne infrastrukture – u izgradnju vatrogasnog centra u Lepoglavi i društveno-vatrogasnog doma u Kamenici te u uređenje vatrogasnog doma u Višnjici. Više od milijun kuna uloženo je u razvoj sporta i uređenje sportske infrastrukture u koju spada i novouređeni nogometni travnjak vrijedan oko pola milijuna kuna. Podupiremo i rad udruga financirajući njihove projekte i programe koji uvelike, na čemu sam zahvalan brojnim članovima udruga s gradskog područja, oplemenjuju život u Gradu Lepoglavi – istaknuo je Škvarić zahvalivši pritom svim partnerima koji su svojim investicijama i potporama doprinijeli razvoju Grada Lepoglave u 2020. godini.

Na svečanoj su sjednici dodijeljena gradska priznanja. Predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač uručili su ih Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kamenica, Osnovnoj školi Ivana Rangera Kamenica, Udruzi za sport i rekreaciju "Sport za sve" Višnjica, Draženu Husnjaku, Franji Bračkom i Vjeranu Ježeku i to za doprinos ugledu i promociji Grada Lepoglave u zemlji i inozemstvu te Zvonimiru Šoštareku i Štefici Erdec za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

dan_grada_lepoglava_2020_07.jpg

- Dobiti ovakvo priznanje čast je i ponos, ali i obaveza dobitnicima da i dalje promoviraju ime Grada Lepoglave kako u Hrvatskoj tako i u svijetu – na dodijeljenim je priznanjima ispred laureata zahvalio Zorislav Rodek.

Na kraju sjednice prikazan je i petnaestominutni film o razvoju Grada Lepoglave u 2020. godini.

dan_grada_lepoglava_2020_08.jpg