Šemovečka bitka: "I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma"

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.10.2017. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U organizaciji Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Općine Trnovec Bartolovečki u srijedu je kod spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu održana komemorativna svečanost u povodu 74. obljetnice Šemovečke bitke i oslobođenja Ludbrega.

Nakon što je cvijeće položeno kod spomen-obilježja u Žabniku, izaslanstva Varaždinske županije, općina Trnovec Bartolovečki i Matrijanec, Grada Ludbrega te udruga i saveza antifašističkih boraca i antifašista iz Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zadarske i Varaždinske županije položila su vijence i zapalila svijeće u Šemovcu.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je odgovornost i obaveza sačuvati sjećanje na šemovečke žrtve.

-Antifašizam i demokracija u Hrvatskoj danas su u opasnosti zbog ogromnog utjecaja ekstremne desnice i svega onoga što rade da bi falsificirali prošlost. Zato je važno biti ovdje, odati počast svima koji su položili svoje živote u Narodnooslobodilačkoj borbi kako bi sačuvali istinu o njihovim žrtvama i kako bi pokazali da one nisu bile uzaludne - rekao je Habulin.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin upitao je koliko ljudi zna što se dogodilo 3. listopada 1943. godine i naglasio da je zato važno obilježavati povijesne datume.

-Ljude moramo podsjetiti što se dogodilo, da su borci brigade „Braće Radić“ izvojevali jednu od odlučujućih pobjeda u oslobođenju Ludbrega. Žrtvovalo se 76 poginulih i 30-ak ranjenih za antifašizam. I danas, više nego ikada, trebamo živjeti vrijednosti antifašizma – slobodu, toleranciju, multikulturalizam - poručio je Vugrin te dodao da je antifašizam temelj suvremene Europe i Hrvatske.

Podsjetivši na značaj i žrtve Šemovečke bitke zamjenik načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Mario Milak zahvalio je mjesnim odborima Šemovec i Žabnik na uređenju spomenika te najavio da će se Općina i dalje brinuti o njima, a u planu je i obnova spomenika „Plamen revolucije“ u Šemovcu.

Naime, Šemovečka bitka, koja se dogodila 3. listopada 1943., jedna je od presudnih bitaka za oslobođenje grada Ludbrega odnosno za sprječavanje dolaska pomoći iz Varaždina opkoljenom neprijatelju u Ludbregu. Neprijateljske snage iz Varaždina zaustavili su kod Šemovca borci 2. bataljuna brigade „Braće Radić“. Unatoč brojčanoj nadmoći i nadmoći u naoružanju neprijatelj je pretrpio velike gubitke te je bio prisiljen na povratak u Varaždin. U Šemovečkoj bitci poginulo je 76 boraca dok ih je 30-ak ranjeno.

U programu obilježavanja 74. obljetnice Šemovečke bitke nastupili su učenici Osnovne škole iz Šemovca dok je Općina Trnovec Bartolovečki u Društvenom domu u Šemovcu nakon programa organizirala prigodan domjenak.