SDP IVANEC "Potrebno nam je više sredstava iz Europskih fondova, a manje kreditnog zaduživanja!"

VV | 18.5.2024. u 10:22h | Objavljeno u Našim krajem

U srijedu, 15. svibnja, održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Ivanca, a kako priopćuje ivanečki SDP, njihovi su vijećnici postavili dva pitanja na aktualnom satu i bili su vrlo aktivni u raspravama. Na početku sjednice vijećnici su obaviješteni da je dosadašnji gradski vijećnik Mihael Slunjski podnio ostavku iz osobnih razloga, te će vijećničku dužnost nastaviti obnašati Karlo Strugar.

Mjesta za odlaganje otpada na odlagalištu Jerovec ima još samo tijekom 2024., te za još koji mjesec u 2025. godini. Nakon toga bi odlagalište trebalo biti zatvoreno i sanirano. Najvjerojatnije je da Piškornica do tada neće biti u funkciji za rad i Grad Ivanec će se naći u istoj situaciji kao Varaždin jer neće imati gdje sa svojim otpadom.

Nakon upita Grada, stigla je informacija da na samo jednom udaljenom odlagalištu ima kapaciteta za odlaganje ivanečkog otpada, a s obzirom da odvoz otpada na druga odlagališta predstavlja određeni financijski udar na građane potrebno je što hitnije u suradnji s nadležnim ministarstvom pronađi što bolje rješenje.

- Nadalje smo upozorili na problem smeća koje gomila oko kanti i kontejnera u pergolama. S obzirom da se pergole nalaze na gradskim česticama predlažemo da se njihovo održavanje uvrsti u program održavanja komunalne infrastrukture.

Grad Ivanec planira se kreditno zadužiti 2,6 milijuna eura za rekonstrukciju javne rasvjete i postavljanje LED žarulja. Zaduženje dolazi kao opcija nakon što je Grad propustio sve prijave na natječaje za europske fondove i nakon što je propao pokušaj da se ide preko ESCO modela.

SDP ne može podržati ovu odluku i mišljenja smo da treba pričekati formiranje novog saziva Europskog parlamenta, u kojoj će SDP uvjerljivo imati najviše zastupnika, i da vidimo koji će biti novi programi na koje će se moći prijaviti. Razmotrimo mogućnosti prijave na europske fondove. U krajnjem slučaju Grad je imao proračunski višak od 1,5 milijuna eura, dok će mu porezni prihodi rasti do 2,2 milijuna eura. Podržavamo zaduženje za vrtić, školu, udruge…, ali za ovo smatramo da treba pričekati, vidjeti koje su druge opcije i pričekati sa zaduženjem kao zadnjom opcijom - poručuju ivanečki SDP-ovci.