Sanacija klizišta u Jerovcu: Kreću radovi u vrijednosti 600 tisuća kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 1.4.2021. u 16:10h | Objavljeno u Našim krajem

Uslijed smanjene sigurnosti cestovnog prometa koju je uzrokovalo klizište, na dionici u ivanečkom prigradskom naselju Jerovec kreće se s radovima na njegovoj sanaciji ukupne vrijednosti 600.000,00 kuna.

Upravo je zahvat na sanaciji klizišta preduvjet za izgradnju spoja nogostupa na kritičnoj dionici u naselju Jerovec. Na tom je dijelu, naime, potrebno izgraditi još 300 metara nogostupa, čime će se povećati sigurnost cestovnog prometa i najugroženijih sudionika, pješaka i posebice školske djece, kako kroz taj dio, tako i kroz cijelo naselje Jerovec.

Tim povodom Jerovec su posjetili direktor varaždinskog VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, saborski zastupnik Anđelko Stričak, predstavnik ŽUC-a Goran Slavinec, predstavnik Mjesnog odbora Tomislav Plahtarić te gradski vijećnik Ivanca Zdenko Đuras, koji je u suradnji s Mjesnim odborima iz Jerovca i inicirao ubrzano rješavanja tog problema.

- Ovo je treća godina da Hrvatske vode sudjeluju u sufinanciranju sanacija klizišta na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama. U protekle dvije godine na području Varaždinske županije sanirano je 25 klizišta, ukupne vrijednosti radova 19,3 milijuna kuna. Ove godine u planu je sanacija 23 klizišta koje Hrvatske vode sufinanciraju s 8,3 milijuna kuna. Iznos sufinanciranja s gradovima i općinama na nerazvrstanim cestama je od 60% do 80%, ovisno o indeksu razvijenosti, a sufinanciranje klizišta na cestama kojima upravlja ŽUC Varaždinske županije je 50%. Prema tome, ukupna vrijednost investicija na klizištima ove će godine iznositi 15 milijuna kn - rekao je Danijel Bunić.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak istaknuo je da ga raduje svaka investicija i svaka kuna koja se ulaže na područje Varaždinske županije, posebice ako se radi o sigurnosti građana.

- Raduje me da su se Hrvatske vode uključile u ovaj projekt. Sanacija klizišta na županijskim, lokalnim i nerazvrstanim cestama na području gradova Novi Marof, Varaždinske Toplice, Ivanec, Lepoglava i Ludbreg te općina Bednja, Gornji Kneginec, Donja Voća, Jalžabet, Ljubeščica, Cestica, Maruševec i Breznica je prijeko potrebna kako bi se našim građanima omogućilo da što sigurnije prometuju županijom. Sigurnost naših građana nam je bitna - rekao je Stričak.

- Iznimno nam je važno da se radi na povećanju sigurnosti cestovnog prometa, a ovdje je riječ o jednoj od najfrekventnijih prometnica na širem području, kojom svakodnevno u pravcu prometuje veliki broj vozila iz Lepoglave, Višnjice, Žarovnice, Bedenca, Jerovca i ostalih okolnih mjesta. Posebno je to važno zbog školske djece koja svakodnevno pješače u obližnju Područnu školu, ali i zbog svih ostalih pješaka. Problem sigurnosti riješit ćemo sanacijom klizišta, a zatim konačno izgradnjom nogostupa - istaknuo je Tomislav Plahtarić iz Mjesnog odbora Jerovec Donji.

Potpisani su ugovori s izvođačem pa se početak radova na sanaciji klizišta očekuje kroz dva tjedna s rokom izvršenja do 30. lipnja 2021. godine. Radove s po 300.000,00 kuna sufinanciraju Županijska uprava za ceste i Hrvatske vode.

Označeno u