Reciklažno dvorište Varaždinske Toplice: U 14 radnih dana građani predali već 11,5 tona otpada Foto: Grad Varaždinske Toplice

Reciklažno dvorište Varaždinske Toplice: U 14 radnih dana građani predali već 11,5 tona otpada

Varaždinske vijesti | 4.2.2020. u 16:57h | Objavljeno u Našim krajem

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama u utorak, 4. veljače, održana je završna konferencija projekta "Izgradnja Reciklažnog dvorišta Varaždinske Toplice".

Reciklažno dvorište otvoreno je u sklopu obilježavanja Dana Grada Varaždinskih Toplica. Projekt vrijedan 2,9 milijuna kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.", Prioritetna os 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa, s 1,9 milijuna kuna, te kroz program Ministarstva regionalnog razvoja koje je dalo 231.000 kuna, dok je 750 tisuća kuna osigurao Grad Varaždinske Toplice. Na adresi Duga ulica 66b građani Varaždinskih Toplica od 2. siječnja mogu odložiti 48 vrsta otpada.

Projekt doprinosi povećanju stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište te informiranju građana o odvojenom prikupljanju komunalnog otpada kroz informativno-obrazovne radionice. Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je da su građani prepoznali korisnost reciklažnog dvorišta.

– Nadam se da će parola "Više cvijeća, manje smeća" biti ostvarena u Varaždinskim Toplicama. Ovo je veliki projekt, zahtjevan, no dokazali smo da možemo i takve velike projekte uspješno provoditi u našem gradu – rekla je gradonačelnica.

– Ljudi nisu vjerovali da kakav benefit od reciklažnog dvorišta imamo na našem području. U prvih pet radnih dana prikupljeno je 3,5 tona selektiranog otpada, a najprometnije je bilo u subotu. Mislim da je to dobar pokazatelj. Pozivam sve građane da koriste reciklažno dvorište i na taj način brinu o našem gradu, ali i planetu. Imamo samo taj jedan planet i ako želimo da bude lijep, moramo se svi potruditi – svaki i najmanji doprinos pojedinca pomaže u tome da bude ljepši, čišći, da nam svima bude ugodnije živjeti na Zemlji – poručila je Ratković.

Reciklažno dvorište u Varaždinskim Toplicama otvoreno je za korisnike tri dana u tjednu: utorkom i četvrtkom od 9 do 16.30 te subotom od 8 do 14.30 sati.

Ivana Golubić iz tvrtke Čistoća, upravitelja Reciklažnog dvorišta, kazala je da su reakcije građana pozitivne i da se pridržavaju naputka da kod kuće sortiraju otpad, a eventualne nepoznanice rješavaju se na licu mjesta.

– Dosad je u 14 radnih dana u reciklažnom dvorištu prikupljeno 11,5 tona otpada, što je znatna količina za broj stanovnika koje obuhvaćaju Varaždinske Toplice. Reciklažno dvorište namijenjeno je odlaganju otpada koji nije za crnu kantu, odnosno komunalnog otpada koji ni u kom slučaju ne bi smio završiti u prirodi. Razlikujemo 48 vrsta otpada, ali najveću pozornost pridajemo tome da se odlaže problematični otpad, kao što su otpadna ulja, pesticidi, zidne ili nitro boje koje su namijenjene za metale. Imamo i spremnike za staklenu ambalažu koju građani dosta koriste, moguće je dovesti i tekstil, posebno odjeću i obuću, također i manji glomazni otpad kao što su uredske fotelje, madraci i slično. Jedino ograničenje vezano je uz građevinski otpad – 200 kilograma takvog otpada može jedna osoba predati u šest mjeseci. U taj otpad spadaju šuta, cigle, crijep, keramika, WC školjke i umivaonici, sve vrste izolacijskih materijala i krovnih pokrova – pojasnila je Golubić.

Na završnoj konferenciji projekta u Varaždinskim Toplicama bio je i saborski zastupnik Anđelko Stričak, koji je naglasio da je sve mjerljivo i da sve ima svoju cijenu.

– Ovaj projekt ima svoju cijenu. Zaštita okoliša je skupa, ali daleko skuplji je nečisti grad, tlo i voda. I naš prioritet, kao države koja predsjeda Europskom unijom, između ostalog je zaštita okoliša, odnosno na globalnoj razini klimatske promjene. Svi smo svjedoci da su klimatske promjene strašne, od požara u Australiji, poplava, nikad se ne zna gdje će se nešto takvo dogoditi. Upravo zato je ovaj projekt važan. Mi smo mali, ali na ovoj lokalnoj razini moramo raditi koliko možemo. Čisto tlo, voda i zrak i nemaju alternativu – zaključio je Stričak.

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_01.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_02.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_03.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_04.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_05.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_06.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_07.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_08.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_09.JPG

reciklazno_dvoriste_varazdinske_toplice_zavrsna_konferencija_10.JPG