Proslavite Martinje u Vinici uz krštenje mošta, vino, pečene kestene, gulaš, orehnjače... Foto: VV arhiva

Proslavite Martinje u Vinici uz krštenje mošta, vino, pečene kestene, gulaš, orehnjače...

Varaždinske vijesti | 10.11.2018. u 07:45h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Kako je Vinica poznato vinogradarsko područje, uobičajeno je obilježavanje svih blagdana povezanih s vinogradarstvom i vinarstvom od kojih je vinogradarima svakako najdraži blagdan sv. Martina. Stoga se s ciljem očuvanja tradicije i oživljavanja običaja pod okriljem Općine Vinica i ove godine, po 12. puta, organizira manifestacija "Martinje – krštenje mošta u Vinici".

Kao i ranijih godina, u organizaciju Martinja bit će uključene sve viničke udruge koje se financiraju iz općinskog proračuna i svaka od njih će se predstaviti svojom ponudom. Vinogradari uključeni u udrugu Vinea obvezali su se osigurati dovoljne količine mošta i vina, članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Gornjeg Ladanja i Donjeg Vratna zaduženi su za pečenje kestena, dok će članovi DVD Vinica pripremati omlet s lukom i špekom. Žene uključene u rad Udruge umirovljenika, Čuvarice starinskih običaja iz Gornjeg Ladanja koje već tradicionalno dolaze u svojim svečanim narodnim nošnjama, te članice Zajednice žena Katarina Zrinski godinama pridonose ovoj manifestaciji slatkim iznenađenjem pa će se i ove godine pobrinuti za orehnjače, makovnjače, zlevke, klipiće, kiflice i ostale tradicijske kolače.

Članovi NK Vinica i KK Vinica pripremat će kotlovinu, a Udruga za šport i rekreaciju "Kapla" preuzela je obvezu pripreme "krumpira v lončeku" i prezentiranja kuhanja rakije. Branitelji iz UDVDR-a Klub Vinica zaduženi su za pripremu graha sa špekom, ribiči iz ŠRK Vinica okušat će se u pripremanju fiš-paprikaša, a lovci iz Lovačke udruge Opeka pripremat će gulaš. Članovi MK Bombelles za posjetitelje će pripremiti kobasice, a članice Odbojkaškog kluba Vinica posluživat će sve nabrojene delicije.

Osim toga, svi posjetitelji moći će razgledati prodajnu izložbu rukotvorina koje su izradile članice veziljske sekcije KUD-a Vinica “Fijolica“ te učenici - članovi školske zadruge "Vrčeki".

Za odgovoran posao krštenja mošta u vino i razne špelancije te za dobro raspoloženje zaduženi su članovi KUD–a Vinica: tamburaška i folklorna sekcija te ŽVS Leluja. Kako neće izostati dobre zabave, organizatori pozivaju sve zainteresirane da u nedjelju, 11. studenoga, svakako posjete Vinicu kako bi mogli uživati u bogatoj gastroponudi te zabavi koja počinje od 14 sati.

Istog će dana u 13 sati u prostorijama Općine Vinica načelnik Marijan Kostanjevac potpisati ugovore o stipendiranju s 58 studenata.