Promocija baštine na Festivalu čipke u Lepoglavi

| 24.9.2016. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

Drugog dana 20. međunarodnog festivala čipke Lepoglava je dobila milenijsku fotografiju, istaknuta je kao primjer dobre prakse u očuvanju vrijedne kulturne baštine, a dobila je i novo vrijedno filatelističko izdanje. Bogat i raznovrsni program u petak je završen zajedničkim susretom svih sudionika ovogodišnjeg festivala iz čak 9 zemalja Europe.
- Lepoglava, grad čipke i čipkarstva od danas je postao i milenijski grad zahvaljujući majstoru fotografije Šimi Strikomanu. Preko čipke povezani smo s nizom čipkarskih centara u Europi i cijelome svijetu, a sada smo, zahvaljujući milenijskoj fotografiji postali i dio velike obitelji gradova u kojima je ostvaren ovakav ambiciozni fotografski projekt – istaknuo je Marijan Škvarić, gradonačelnik Lepoglave na snimanju milenijske fotografije koja je organizirana u petak, točno u podne na nogometnom igralištu Sportsko – rekreacijskog centra u Lepoglave.
Pred objektiv Šime Strikomana stalo je više od 1.200 ljudi – vrtićka djeca, učenici osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice, Višnjice i Bednje, učenici Srednje škole Ivanec, stanovnici Lepoglave i gosti festivala, koji su svojim tijelima oblikovali najpoznatiju lepoglavsku čipku s motivom sunca. Na prostoru 60 puta 50 metara formirana je čipka s 12 krakova koju je s visine od 30 metara snimio naš poznati fotograf.
- Izuzetno sam zadovoljan što smo konačno uspjeli i u Lepoglavi snimiti – milenijsku fotografiju. Snimanje ovakve komplicirane fotografije bilo je vrlo zahtjevno, prije svega u logističkom smislu, no Lepoglava je ponovo pokazala kako može realizirati i ovakve, složene projekte. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ostvarenju ovog poduhvata, svim sponzorima, vatrogasnim postrojbama iz Varaždina i Ivanca, a posebno majstoru Šimi Strikomanu zahvaljujući kome je u Lepoglavi snimljena 529 milenijska fotografija – istaknuo je Mirko Varović, organizator snimanja milenijske fotografije u Lepoglavi.
Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji s Hrvatskom poštom i Varaždinskom klubu kolekcionara u Lepoglavi je u petak predstavljena i prigodna dopisnica, poštanska marka i omotnica, žig te razglednicu, koje su izdane uz jubilarni – 20. međunarodni festival čipke u Lepoglavi.
- Ova prigodna izdanja svojevrsni su ambasadori našeg festivala, koji će kao filatelistički rariteti, kolekcionare podsjećati na vrijedni jubilej festivala čipke u Lepoglavi. Lepoglavu dakle, sa svijetom ne povezuju tek niti čipke, već i ovakva izdanja kojima Hrvatska pošta predstavlja posebnosti naše Lepoglave – naglasio je na svečanom predstavljanju Milan Pavleković, predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara.
Na festivalu su jučer obilježeni i Dani europske baštine 2016. prigodnim radionicama i predavanjem – Baština i zajednica. Tom je prigodom Lepoglava istaknuta kao primjer dobre prakse u očuvanju tradicijskih znanja i umijeća, pri čemu je posebno naglašeno kao je upravo lokalna zajednica jedan od ključnih partnera u očuvanju baštine, o čemu najbolje svjedoči upravo ovaj grad koji sustavno promovira vrijednu tradicijsku baštinu i aktivno radi na njenom očuvanju.
Drugog festivalskog dana na ulazima u Lepoglavu postavljene su ploče dobrodošlice s prepoznatljivim motivom lepoglavske čipke.
- Iz godine u godinu nastojimo ulagati i u turističku infrastrukturu, pa smo ove godine na ulazima u naš grad postavili tri nove ploče dobrodošlice – istaknula je Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave.
U petak je u restoranu Ivančica organizirana i tradicionalna večera za sve sudionike festivala, a publika je sinoć uživala i u urnebesnoj predstavi – Cabaret Singerica, koju je izvela dramska umjetnica Jagoda Kralj Novak.
Treći dan 20. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi bit će u znaku Kraljevine Belgije, ovogodišnje zemlje – partnera, koja će danas predstaviti svoju izuzetnu čipkarsku tradiciju, ali i svoju bogatu gastronomiju.
U 16 sati na terasi restorana Ivančica bit će otvoren i 7. sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a festivalska publika danas će imati prigodu vidjeti i modnu reviju mlade belgijske modne kreatorice Elise Kopec, uživati u klavirskom koncertu belgijskog pijanista Oliviera de Spiegeleira te u čarobnoj igri svjetla na pročelju pavlinskog samostana u Lepoglavi.

Galerija slika