Projekt "Zaželi" u Cestici: posao im je briga za starije i to ih - veseli Foto: Krešimir Đurić

Projekt "Zaželi" u Cestici: posao im je briga za starije i to ih - veseli

IHR/Varaždinske vijesti | 12.7.2019. u 14:46h | Objavljeno u Našim krajem

- To je jedan humani posao i ja sam zadovoljna što ga radim. Volim raditi s ljudima, a u ovom slučaju osjećaš se korisno jer pomažeš starijim ljudima koji nemaju nikoga kraj sebe – rekla je Tajana Ivančić, jedna od ukupno sedmero žena koje su u Općini Cestica zaposlene kroz projekt „Zaželi“.
Početna konferencija projekta u srijedu je održana u Općini Cestica. Riječ je o projektu vrijednom 1,4 milijuna kuna za što su novci osigurani iz Europske unije putem Europskog socijalnog fonda. Kroz projekt “Zaželil” Općina Cestica pokazuje kako vodi brigu o najugroženijim mještanima te općine.

esi-lenta.jpg

- Niz godina vodimo računa o starijim osobama koje imaju posebne potrebe i zato smo se kandidirali za sredstva kroz ovaj projekt i osigurali 1,4 milijuna kuna da projekt može zaživjeti. Kroz projekt je zaposleno šest osoba koje će se brinuti o starijim osoba koje imaju potrebe te voditeljica projekta Marina Dukarić – rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.
Osobe su završile obuku, krenule su s poslom i s terena stižu pozitivne reakcije.
- Ljudi su jako zadovoljni i počelo se javljati sve više ljudi, što znači da su potrebe sve veće i u tom smislu ćemo i dalje voditi općinsku politiku, da vodimo računa o starijim i nemoćnim osobama. Ovaj projekt živi, no mi ćemo i dalje pratiti europske projekte, javljat ćemo se na njih i pokušati tako osigurati sredstva - rekao je Korotaj.
Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u prosincu 2018. godine i tada je projekt zapravo započeo.
- Prvih šest mjeseci projekta odnosilo se na administrativne pripreme, a za to vrijeme ciljane skupine žena su prošle osposobljavanje i stekle uvjerenje o završenom obrazovanju u Pučkom otvorenom učilištu u Čakovcu, gdje su se obrazovale za poslove gerontodomačice kako bi mogle pružati pomoć i podršku starijim osobama i osobama u nepovoljnim položajima. S radom su počele 1. lipnja ove godine i radit će dvije godine, do lipnja 2021. godine – rekla je Marina Dukarić, voditeljica projekta.
Osim znanja, cestičke gerontodomaćice dobile su potrebnu opremu.
- Svaka djelatnica dobila je komplet koji uključuje osam majci kratkih rukava, četiri majice dugih rukava, dva kompleta radne odjeće, pregače i svaka ima svoj bicikl. Također, nabavljena je i zajednička oprema koju će koristiti u svom radu, a to su dva usisavača i dvije pegle – doznajemo od voditeljice. Partner Općini Cestica u projektu je Hrvatski zavod za zapošljavanje. - Kroz ovaj projekt u 2018. i 2019. godini kroz šest projekata na području Varaždinske županije zaposleno je 108 žena, što je odličan rezultat. Te žene su aktivirane i vratile su se na tržište rada te imaju osiguranu egzistenciju. Nadamo se da će po završetku projekta biti novih natječaja te će se projekt nastaviti – rekla je Branka Šaško, predstojnica Zavoda za zapošljavanje – Regionalnog ureda Varaždin na početkoj konferenciji u Cestici.

Galerija slika