Povodom Svjetskog dana voda organizirana akcija uređenja izvorišta Žgano vino na Ivančici

Varaždinske vijesti | 26.3.2019. u 13:50h | Objavljeno u Našim krajem

Radnici ivanečkih Ivkom voda, kojima su se pridružili i mještani Prigorca, proteklih su dana uredili okoliš i kaptažu izvorišta Žgano vino na Ivančici.

Pošto Ivanec izvore vode na Ivančici smatra svojim najvećim prirodnim bogatstvom, svake godine se u povodu obilježavanja 22. ožujka, Svjetskog dana voda, održavaju akcije uređenja jednog od više izvora na obroncima planine iz kojih se vodom prvorazredne kvalitete snabdijevaju Ivanec i okolna naselja.

4589.jpg

Središnja akcija provedena je u nedjelju, 24. ožujka, kada su se na odmorištu kod izvora Žgano vino uređivale nove klupe.

- Dotrajale ćemo zamijeniti novom građom koja je upravo stigla, a stolove ćemo očistiti brusnim papirom i nanovo obojiti. Ovo nam je uvertira u Zelenu čistku 13. travnja – kazao je gradonačelnik Milorad Batinić koji je i sam zasukao rukave, mještanima i radnicima Ivkoma pomogao u istovaru građe, a latio se i motorne pile.

4586.jpg

 

Dio većih zahvata proveden je uoči ove akcije:

- Radnici Ivkom voda proteklih su dana uredili samo izvorište i kaptažu te obnovili ispust. Žgano vino jedno je od najstarijih ivanečkih izvora koje je uređeno još 1934., s kapacitetom od 20 litara/sek., od čega je 15 za javnu vodoopskrbu, a ostatak se bočnim preljevom ispušta u okoliš. Voda s ovog izvora vrhunske je kvalitete - poručio je Ranko Zbodulja, tehnički rukovoditelj Ivkom voda.

 4587.jpg

 

U akciju su se uključili i mještani Prigorca, a došla su i djeca koja su rado pripomogla.

Dio planiranih radova na sječi raslinja i suhih stabala uz cestu toga dana nisu uspjeli obaviti jer su brojni posjetitelji prilaz zakrčili parkiranim automobilima. Pošto je prijetila opasnost da posječena stabla i granje oštete vozila, ova će se akcija održati nekom drugom prilikom.

4588.jpg