Početak radova na sanaciji i zatvaranju odlagališta neopasnog otpada „Čret“ u Novom Marofu

MGA/VV | 10.7.2020. u 19:30h | Objavljeno u Našim krajem

U prostorijama male dvorane KC "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu u petak, 9. srpnja, održana je konferencija za medije povodom uvođenja u posao projekta Sanacije i zatvaranja odlagališta neopasnog otpada „Čret“. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Grada Novog Marofa Siniša Jenkač, voditelj projekta gradnje Željko Štromar, te predstavnici izvođača radova, stručnog nadzora i koordinacije zaštite na radu.

EU projekt Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Čret” odobren je za sufinanciranje u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga „Sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada“ Ministarstva zaštite okoliša i energetike, financiranih iz fondova Europske unije, odnosno iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014-2020. Predviđana ukupna vrijednost projekta iznosi 17.488.025,75 kn s PDV-om. Prihvatljivi troškovi iznose 15.632.400,75 kuna s PDV-om. Sufinanciranje iz Kohezijskog fonda u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iznosi maksimalno 13.287.540,64 kuna s PDV-om, odnosno 85% prihvatljivih troškova. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će sufinancirati provedbu Projekta davanjem sredstava pomoći u iznosu do najviše 1.563.240,08 kuna s PDV-om, odnosno 10% prihvatljivih troškova Projekta. Javnom nabavom postignute su niže cijene.

Svrha ovog projekta je sanacija i konačno zatvaranje odlagališta neopasnog otpada „Čret“ u Novom Marofu čime će se pridonijeti sprečavanju potencijalnih negativnih utjecaja ovog odlagališta na okoliš i ljudsko zdravlje, odnosno zaštiti podzemnih i površinskih voda, smanjenju emisije stakleničkih plinova te zaštiti i očuvanju prirodnog okoliša. Provedba projekta u skladu je s ispunjenjem međunarodnih obveza definiranih Ugovorom o pristupanju RH EU te pridonosi održivom razvitku, učinkovitoj zaštiti i korištenju prirodnih resursa, unaprjeđenju prirodnog i životnog okoliša.

U odlagalište „Čret” otpad se dovozio od 1963. do 2015. godine. U to vrijeme otpad se nije odlagao na sanitarni način, odnosno odlagao se na neuređeno odlagalište, gdje se nisu provodile mjere kojima bi se smanjio njegov štetan utjecaj na okoliš: procjedne vode su nekontrolirano odlazile u podzemlje, nije se vršilo otplinjavanje otpada, nije izgrađen sustav za odvodnju oborinskih voda, niti je odlagalište ograđeno. Procjenjuje se da je na odlagalište odloženo oko 184.000 m 3 otpada na ukupnoj
površini od 29.786 m 2 . Točnu količinu i rasprostiranje otpada teško je odrediti jer se dio otpada nalazi ispod razine prirodnog terena (meandar rijeke Bednje), te je određena količina otpada izmiješana s tlom.

Prema projektnoj dokumentaciji, sanacija i zatvaranje odlagališta neopasnog otpada ''Čret'' predviđa iskop i djelomično preslagivanje otpada, te formiranje tijela odlagališta u obliku krnje piramide i prekrivanje završnim prekrivnim sustavom (površina saniranog tijela odlagališta iznosit će 21121 m2, izgradnju sustava za otplinjavanje (pasivno otplinjavanje – 7 zdenaca (biofiltera)), sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda (obodni kanal oko odlagališta i ispust čistih oborinskih voda iz
obodnog kanala u recipijent - rijeka Bednja), izvedbu obodnog nasipa oko cijelog tijela odlagališta, izgradnju interne makadamske prometnice (protupožarni put), izgradnju ograde oko prostora odlagališta, izgradnju ulaza, postavljanje piezometara te krajobrazno uređenje prostora odlagališta.

Nakon provođenja sanacije i uređenja odlagališta cjelokupni zahvat – prostor unutar ograde odlagališta zauzimat će površinu od 2,9786 ha (29786 m2). Gradonačelnik Grada Novog Marofa podsjetio je da je ovo završna faza zatvaranja predmetnog
odlagališta kojoj su prethodile mnogobrojne administrativne aktivnosti tijekom posljednjih nekoliko godina, dok želja i namjera zatvaranja odlagališta na području Grada postoji već dvadesetak godina te je ponekad bila i politička tema.