Petrijanec: Potrebiti javite se za dostavu potrepština i lijekova

J.Š./Varaždinske vijesti | 28.3.2020. u 17:47h | Objavljeno u Našim krajem

S obzirom na trenutnu situaciju vezanu uz virus COVID-19 Općina Petrijanec u sklopu provedbe projekta “Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” pružati će pomoć starijim i nemoćnim osobama na području Općine Petrijanec na način da će zaposlene žene nabavljati i dostavljati osnovne namirnice, potrepštine i lijekove za starije i nemoćne osobe kojima je pomoć potrebna od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati.

- Ova mjera odnosi se isključivo na samačka staračka domaćinstva, što znači osobe starije od 65 godina koje žive same i nemaju bližu rodbinu ili poznanike koji bi im mogli dostaviti potrebno. Nabavka i dostava ne vrši se svakog dana, već prema potrebi jednom tjedno. Nabavljati će se i dostavljati osnovne namirnice u koje spadaju kruh, voda, mlijeko, brašno, ulje, riža, sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesni doručak te higijenske potrepštine u koje spadaju sapun za ruke, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, gel za tuširanje - poručuju iz Općine.

Svi zainteresirani korisnici mogu se javiti voditeljici projekta od ponedjeljka do petka u vremenu od 07:00 do 15:00 sati na broj telefona 042/714-769. Zainteresirani korisnici mole se da, nakon javljanja na dežurni broj telefona i ostavljanja svojih podataka, sastave popis namirnica i lijekova koji su im potrebni.

Do sada je ovom mjerom obuhvaćeno oko 70-ak korisnika sa područja naše Općine Petrijanec.

Pozivamo sve starije osobe koje spadaju u rizičnu skupinu ranjivosti od virusa COVID-19 da ostanu kod kuće i pridržavaju se uputa Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu kako bi zaštitili sebe i druge oko sebe, a za navedenu pomoć neka se obrate zaposlenicama Općine Petrijanec.

- Općina Petrijanec će i u ovim otežanim uvjetima provoditi projekt međutim prema sugestiji i naputku Ministarstva rada i mirovinskog sustava žene više ne ulaze u kuće, već je njihova zadaća sada dostava potrepština i lijekove za ciljane skupine – starije osobe i samačka domaćinstva koja su upravo ona rizična skupina u eventualnoj zarazi i prijenosu COVID-19 virusa. Naše zaposlene žene preventivno su zaštićene od prijenosa virusa a isto tako prošle su i dodatnu edukaciju organiziranu od strane Društva Crvenog križa Varaždin kako bi znale na koji način mogu pravilno pružiti pomoć svojim korisnicima a isto tako da znaju na koji način i korisnik prima pomoć i kako da se zaštiti od prijenosa – načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Podsjetimo, Općini Petrijanec za projekt “Zaželi-pomoć u zajednici za starije osobe” odobrena su sredstva iz Europskog socijalnog fonda u srpnju 2018-e godine. Riječ je o projektu u sklopu kojeg se 10 nezaposlenih žena s područja općine osposobilo za skrb o samačkim domaćinstvima također s područja naše općine.

Projekt, ukupne vrijednosti 2.179.448 kuna, Općina provodi u suradnji sa obaveznim partnerima – Centrom za socijalnu skrb Varaždin te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Regionalni ured Varaždin.