Načelnik Damir Šprem i njegov zamjenik Mario Klapša

Ovog vikenda bratimljenje općina Maruševec i Rogatec

M.P./Varaždinske vijesti | 28.9.2017. u 19:47h | Objavljeno u Našim krajem

U cilju uspostave prijateljskih odnosa i suradnje na svim područjima, Općina Maruševec kao površinski najveća jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, sa 6.379 stanovnika koji žive u 16 naselja, odlučila se zbližiti s Općinom Rogatec.

Riječ je o općini koja graniči s Hrvatskom, nalazi se u jugoistočnom dijelu Slovenije, a prema popisu stanovništva iz 2012. godine u njoj živi 3.148 građana, u 9 naselja.

- Vjerujemo da suradnja dviju općina na različitim područjima života bitno može povećati kvalitetu javnih usluga u svakoj zajednici, a bratimljenje je samo početak tog procesa. Važan čimbenik samog bratimljenja suradnja je na području gospodarstva, turizma, civilnog sektora, organizacija, ali i prijeko potrebno stvaranje međusobnog povjerenja građana - ističe načelnik Općine Maruševec Damir Šprem koji će u nedjelju 1. listopada s kolegom načelnikom Općine Rogatec Martinom Mikoličem potpisati Povelju o bratimljenju.

Potpisivanje Povelje o bratimljenju dviju općina aktivnost je u okviru projekta prijavljenog od strane Općine Maruševec na program Europa za građane i odobrenog za financiranje bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od 10.000. Potpisivanje povelje samo je dio aktivnosti u sklopu projekta „Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana“.

- Migrantski val pokazao je koliko su se nacionalni sustavi i institucije pokazali nemoćnima u takvim situacijama i ukazao na nedostatak zajedničkog postupanja europskih država. Otvoreni su nepotrebni sukobi u medijima, na granicama država postavljena je žičana ograda, otvoren je koridor za migrante… sve što europsko pravo ne prepoznaje - pojašnjava zamjenik načelnika Mario Klapša, te dodaje da će se iz navedenih razloga za građane iz Hrvatske i Slovenije u sklopu projekta održati dvodnevne aktivnosti poput seminara, okruglog stola, izložba, interkulturalni događaj i potpisivanja Povelje o bratimljenju, kako bi se na temelju različitih iskustava i perspektiva formirao stav za zdravo djelovanje pojedinaca i zajednice.

Općine Maruševec i Rogatec povezala je suradnja dviju kuburaških udruga; Kuburaške udruge Maruševec i Društva ročnih možnaristov Rogatec-Rogaška, koje unazad nekoliko godina uspješno surađuju na promociji kulture i običaja dviju općina, kroz različita obilježavanja i događaje u krajevima iz kojih potiču. Na tragu te suradnje, proizašla je zajednička inicijativa da se uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije AZRA-e pripremi i prijavi projekt koji će povezati stanovnike dviju sredina susjednih država kroz koje je prolazio migrantski val, ne bi li građani bolje razumjeli uzroke, učinke i posljedice migrantske krize i osvijestili mogućnosti svojeg doprinosa.

Cjelovit program provođenja projekta iz programa Europa za građane financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije dostupan je na internetskim stranicama Općine Maruševec, www.marusevec.hr.

eu logotipovi

 

Označeno u