Otvoren prometni poligon ispred Osnovne škole Ludbreg Foto: Grad Ludbreg

Otvoren prometni poligon ispred Osnovne škole Ludbreg

V.M./Varaždinske vijesti | 9.10.2016. u 09:25h | Objavljeno u Našim krajem

Svake godine prvog punog tjedna u listopadu obilježava se Dječji tjedan. Ove godine program povodom tog važnog tjedna priređen je i u samom centru svijeta, u Ludbregu.

Održani su brojni zabavni, ali i edukativni programi, a u “pogon” je pušten i pješačko-biciklistički poligon za prometnu edukaciju djece. Poligonom su učenici dobili mogućnost učenja ponašanja u prometu, izvođenja praktičnih vježbi i svladavanja različitih prometnih situacija.

Otvorenju poligona nazočio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić te predstavnici PU Varaždinske, Danijel Posavec, voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa i Darko Dragičević, voditelj Službe policije.

Drago mi je što smo u sklopu Dječjeg tjedna otvorili prometni poligon koji prije svega služi djeci da se nauče voziti bicikle, da nauče prometna pravila i da jednog dana budu pravi, odgovorni sudionici u prometu. Kako bi se ovaj projekt proveo najprije se moram zahvaliti našoj policiji koja nam je pomogla da projektiramo, prijavimo, ali i ono što je najvažnije da dobijemo novce za ovaj poligon. Poligon se nalazi na najboljem mogućem mjestu i djeca će ga u sklopu nastave, ali i nakon nastave iskoristiti na najbolji mogući način bilo na bicklu, rolama ili romobilu – rekao je prilikom otvorenja gradonačelnik Bilić.

Projekt gradnje prometnog pješačko-biciklističkog poligona, te nove pristupne ceste do škole s okretištem i parkingom vrijedan je preko 400 tisuća kuna, a najvećim djelom financiran je iz vanjskih izvora.

- Zahvaljujući entuzijazmu vaših učitelja i čelnika lokalne samouprave učenici Osnovne škole Ludbreg dobili su prometni poligon kojeg moraju maksimalno koristiti što se tiče vježbanja i osposobljavanja vožnje biciklom. Djeca prometne znakove moraju učiti iz knjiga, ali voziti bicikl mogu na poligonu. Zaista se nadam da će ovaj prometni poligon biti veliki doprinos višoj razini sigurnosti u cestovnom prometu i da će ova djeca biti primjereni i savjesni sudionici u prometu – istaknuo je na otvorenju Danijel Posavec.

Ovaj prometni poligon nije od značaja samo za Osnovnu školu Ludbreg, već za cjelokupnu zajednicu. Njime će se moći koristiti roditelji i djeca za učenje prve vožnje biciklom, ali i brojne druge aktivnosti. Najvažniji segment ovog poligona je stjecanje prometnog iskustva kako bi se izbjegla mogućnost prometnih nesreća u kojima su nerijetko djeca žrtve.

Njihova sposobnost prosuđivanja i predviđanja još nije dovoljno razvijena pa tako u određenom trenutku u prometu ne reagiraju pravilno. Ovakvim ranim razvijanjem prometne kulture doprinijet će se sigurnosti djece u prometu.

poligon_ludbreg_1.JPG

poligon_ludbreg_2.JPG

poligon_ludbreg_3.JPG