Općini Petrijanec država darovala objekt u Zelendvoru, uredit će se kulturni centar Foto: Općina Petrijanec

Općini Petrijanec država darovala objekt u Zelendvoru, uredit će se kulturni centar

Varaždinske vijesti | 5.3.2019. u 20:01h | Objavljeno u Našim krajem

Načelnik općine Petrijanec Željko Posavec i ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak su potpisali ugovor o darovanju kojim Ministarstvo Općini Petrijanec daruje prostor u svrhu izgradnje kulturnog centra.

Riječ je građevini koja je dio nekadašnjeg vlastelinstva "Zelendvor" grofova Bombelles i služila je u gospodarske svrhe, a izgrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća. Građevina je površine 407 m2, a dvorište 661 m2. Građevina i pripadajući prostor dvorišta nalaze se unutar granica kulturnog dobra "Grobna kapela Bombelles", zaštićenog i upisanog u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kako je objekt u lošem stanju, Općina Petrijanec je u lipnju 2017. godine podnijela zahtjev za dodjelom građevine, za sanaciju i uređenje prostora za društvene sadržaje. Inače, Općina Petrijanec nije vlasnik niti jedne zemljišne čestice na području Mjesnog odbora Zelendvor pa bi u ovom darovanom objektu bio smješten centar za društvene potrebe mještana.

– Hvala ministru Mariću i njegovim suradnicima. Procedura pripreme i realizacije predmeta bila je zahtjevna zbog situacije oko nekretnine, ali smo na kraju uspjeli. Siguran sam da će mještani Zelendvora znati cijeniti trud Općine, ali i Ministarstva državne imovine. Darovana nekretnina je prva čestica u vlasništvu Općine Petrijanec u Mjesnom odboru Zelendvor i postat će kulturni centar koji će biti sastavni dio naše općine te ju tako učiniti još kvalitetnijom i boljom za život – kazao je načelnik Posavec.

– Najsretniji sam kada vidim da se zapuštena, napuštena i opustošena imovina oživljava, posebice u Općini Petrijanec koja u svom Mjesnom odboru Zelendvor nema niti jedne čestice u svom vlasništvu. Nadam se da neće proći dugo vremena da se obnovi ovaj objekt koji će postati drugi dom stanovnicima i posjetiteljima općine. Bit će to mjesto susreta, druženja, kreativnosti, učenja, koje će oživjeti svakodnevicu i upotpuniti kulturni razvoj i sadržaje općine Petrijanec – rekao je ministar Marić.

Osim privatnog objekta na susjednoj čestici, darovana građevina je u neposrednoj blizini autobusnog stajališta, koje koriste i školska djeca, pa je zbog njihove zaštite sanacija objekta nužna.

Općina Petrijanec obvezala se ugovorom prema Republici Hrvatskoj da će prostor urediti u sljedećih pet godina.

petrijanec-posavec-zelendvor_3.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_1.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_2.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_4.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_5.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_6.jpg