Općini Petrijanec država darovala objekt u Zelendvoru, uredit će se kulturni centar

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Općini Petrijanec država darovala objekt u Zelendvoru, uredit će se kulturni centar Foto: Općina Petrijanec

Načelnik općine Petrijanec Željko Posavec i ministar državne imovine Goran Marić u ponedjeljak su potpisali ugovor o darovanju kojim Ministarstvo Općini Petrijanec daruje prostor u svrhu izgradnje kulturnog centra.

Riječ je građevini koja je dio nekadašnjeg vlastelinstva "Zelendvor" grofova Bombelles i služila je u gospodarske svrhe, a izgrađena je u prvoj polovici 19. stoljeća. Građevina je površine 407 m2, a dvorište 661 m2. Građevina i pripadajući prostor dvorišta nalaze se unutar granica kulturnog dobra "Grobna kapela Bombelles", zaštićenog i upisanog u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kako je objekt u lošem stanju, Općina Petrijanec je u lipnju 2017. godine podnijela zahtjev za dodjelom građevine, za sanaciju i uređenje prostora za društvene sadržaje. Inače, Općina Petrijanec nije vlasnik niti jedne zemljišne čestice na području Mjesnog odbora Zelendvor pa bi u ovom darovanom objektu bio smješten centar za društvene potrebe mještana.

– Hvala ministru Mariću i njegovim suradnicima. Procedura pripreme i realizacije predmeta bila je zahtjevna zbog situacije oko nekretnine, ali smo na kraju uspjeli. Siguran sam da će mještani Zelendvora znati cijeniti trud Općine, ali i Ministarstva državne imovine. Darovana nekretnina je prva čestica u vlasništvu Općine Petrijanec u Mjesnom odboru Zelendvor i postat će kulturni centar koji će biti sastavni dio naše općine te ju tako učiniti još kvalitetnijom i boljom za život – kazao je načelnik Posavec.

– Najsretniji sam kada vidim da se zapuštena, napuštena i opustošena imovina oživljava, posebice u Općini Petrijanec koja u svom Mjesnom odboru Zelendvor nema niti jedne čestice u svom vlasništvu. Nadam se da neće proći dugo vremena da se obnovi ovaj objekt koji će postati drugi dom stanovnicima i posjetiteljima općine. Bit će to mjesto susreta, druženja, kreativnosti, učenja, koje će oživjeti svakodnevicu i upotpuniti kulturni razvoj i sadržaje općine Petrijanec – rekao je ministar Marić.

Osim privatnog objekta na susjednoj čestici, darovana građevina je u neposrednoj blizini autobusnog stajališta, koje koriste i školska djeca, pa je zbog njihove zaštite sanacija objekta nužna.

Općina Petrijanec obvezala se ugovorom prema Republici Hrvatskoj da će prostor urediti u sljedećih pet godina.

petrijanec-posavec-zelendvor_3.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_1.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_2.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_4.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_5.jpg

petrijanec-posavec-zelendvor_6.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.