Općina Vidovec realizira deveti projekt iz EU fondova Foto: Općina Vidovec

Općina Vidovec realizira deveti projekt iz EU fondova

Varaždinske vijesti | 29.3.2019. u 11:11h | Objavljeno u Našim krajem

Upravni odbor LAG-a Sjeverozapad donio je 27. ožujka odluke o odabiru projekata pristiglih na Natječaj 7.4. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu.

Sukladno objavljenim rezultatima, za rekonstrukciju dječjeg igrališta u dvorištu općinske zgrade Općini Vidovec je odobreno 90 posto bespovratnih sredstava, odnosno 223.780,73 kuna.

Kako ističu iz Općine, ovo je već deveti projekt iz EU fondova koji će se realizirati na području općine Vidovec. Najveći projekt koji se trenutno provodi je aglomeracija, vrijednosti za Općinu Vidovec oko 55 milijuna kuna koja je 85% sufinancirana iz Kohezijskog fonda i čija je izgradnja započela 2018. godine. U suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin od prošle se godine na području općine provodi projekt "Zaželi - program zapošljavanja žena". Projekt u vrijednosti od 453.549,12 kuna za Općinu Vidovec, u 100-postotnom je iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Prošle je godine potpisan i ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavu spremnika za rasvrstavanje plastičnog otpada, procijenjene vrijednosti 302.443,50 kuna, koji je s 85 posto sufinanciran iz europskog Kohezijskog fonda. Općina Vidovec uključena je i u projekt "PRavilnim primjerOM učimo zaštititi okOliš - PROMO", čiji je nositelj Grad Varaždin, ukupne vrijednosti 1.2 milijna kuna, od čega 85% sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda.

S Gradskim društvom Crvenog križa Varaždin, Općina Vidovec u zadnjih nekoliko godina sudjeluje u provedbi projekta Humanitarni paket za sjevernu Hrvatsku, ukupne vrijednosti 5.079.889,49 kuna, koji je financiran iz europskog operativnog programa FEAD. Usto, 2012. i 2015. godine na području općine provodila su se dva projekta iz Programa Europe za građane za koje je Općina Vidovec dobila 25.000 eura bespovratnih sredstava u kojima se pobratimila s Općinom Karaševo  i Gradom Ohridom te Općinom Dornava i Općinom Aquaviva Collecroce. Zajedno s Općinama Donja Voća i Petrijanec proveden je i projekt edukacije nezaposlenih osoba poznat kao "Mentor", vrijednosti 67.138,21 eura, koji je s 88 posto sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda.

- Ovo je dokaz da se u Općini Vidovec radi na projektima iz EU fondova i da se oni provode na našem području. Općina uvijek traži način da aplicira na europski natječaj ili da u njemu sudjeluje kao partner, a tako će nastaviti raditi i dalje – naglasio je Bruno Hranić, načelnik općine Vidovec.