Općina Trnovec Bartolovečki oduševila brojne posjetitelje atrija Županijske palače Foto: Varaždinska županija

Općina Trnovec Bartolovečki oduševila brojne posjetitelje atrija Županijske palače

Varaždinske vijesti | 23.8.2018. u 09:15h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Trnovec Bartolovečki nadaleko je poznata po svojoj trnovečkoj makovnjači koja je zaštičena jamstvenim žigom, a osim makovnjače posjetitelji atrija Županijske palače jučer, 22. kolozova, mogli su uživati u bogatom kulturno-umjetničkom, tradicionalnom programu i finim delicijama koje je u svom predstavljanju ponudila Općina Trnovec Bartolovečki.

Na manifestaciji "Županija u malom" koju su zajednički organizirale Varaždinska županija i Turistička zajednica Varaždinske županije u ime Općine predstavili su se OPG-ovi Milak, Poljanec i Vlahović, pivnica Stari mlin, KUD "Mak" te udruge žena "Cvijet" i "Trnovečko srce".
Pokazali su pletenje košare od šibe, tradicionalno čehanje perja i ružđenje kuruze, ali i način na koji su se nekad pripremali starinski, težački kolač „kelešica“ i poznata „trnovečka makovnjača“, a na degustaciju su bili proizvodi od aronije, likere, sokove i vina te tradicionalna jela – buncek sa zeljem, ćurke s restanim krumpirom, pečena rebarca, a sve je popraćeno pjesmom i plesom.

- Ulaganje u očuvanje tradicije trnovečkoga kraja nama je iznimno važno. Ne damo da stvari padnu u zaborav, jer ako se to dogodi, onda mladi ne znaju kako se nekad živjelo i radilo – istaknuo je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki, Zvonko Šamec.

- Na našem području djeluje mnogo udruga, a naš je cilj u njih učlaniti što više mladih, kako bi i oni što više doznali o povijesti i običajima našega kraja i njegovali ih, jer samo na taj način oni će danas, sutra biti čuvari tradicije, a time i naše budućnosti. Mi organiziramo mnogo manifestacija s ciljem očuvanja tradicije, primjerice Žetvene svečanosti, a ne smijemo zaboraviti ni nastupe Ansambla Lado i našeg KUD-a, kao ni obilježavanje Dana općine, ali i dana naših mjesnih odbora. Posebno sam ponosan na suradnju s Ladom i činjenicu da će oni i ove godine nastupiti na Božićnom koncertu naše Župe Majke Božje Snježne.

Načelnik Općine Zvonko Šamec zahvalio je Varaždinskoj županiji i istaknuo:
- Zadovoljan sam što je Županija organizirala ovakvu manifestaciju i dala nam priliku da se i mi predstavimo posjetiteljima i pokažemo što imamo, možemo i što znamo.

Predsjednica Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević nije krila oduševljenje što je atrij Županijske palače ponovno bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

- Kada smo prije nepunih mjesec dana osmislili ovu ideju programa "Bučograda" i "Županija u malom", nismo bili sigurni kako će reagirati gradonačelnici i načelnici, hoće li se odazvati i htjeti sudjelovati. No, sve ovo što smo imali priliku vidjeti u proteklih nekoliko dana, od sadržaja do broja posjetitelja ovdje u atriju, govori u prilog tome da nismo pogriješili. Gradonačelnici i načelnici koji sudjeluju u ovom programu imaju mnogo entuzijazma, kreativnosti i pozitivne energije. Svakodnevno se ovdje održavaju bogati programi u kojima sudjeluju brojne Varaždinke i Varaždinci, žitelji cijele Varaždinske županije, ali i brojni turisti. Ovo je jedan potpuno novi sadržaj, jedna dodatna atrakcija našeg Špancirfesta. Varaždinska županija je po prvi put posjetiteljima festivala ponudila nešto drugačije, domaće, izvorno, autohtono i originalno i drago mi je da su naši posjetitelji to prepoznali - rekla je Martinčević.

Općina Trnovec Bartolovečki posljednja je općina koja se predstavila u programu Županija u malom, pred nama su još dva dana programa i predstavljanje dvaju gradova Novi Marof i Varaždinske Toplice.