Općina Cestica: Komemoracija na grobištu Pancerica u nedjelju

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.6.2017. u 17:34h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom 72. obljetnice stradanja i 17. obljetnice blagoslova spomen-kapele na grobištu Pancerica održat će se komemoracija za žrtve poratnih likvidacija poubijanih početkom lipnja 1945. kod naselja Otok Virje.

Komemoracija će se održati u nedjelju, 11. lipnja te će se od 9.45 sati svi sudionici okupljati na parkiralištu kod spomen-kapele i spomen-križa nakon čega će se položiti vijenci i održati prigodne riječi gostiju.

Oko 10.30 održat će se misa zadušnica koju će u kapeli blaženog kardinala Alojzija Stepinca predvoditi prof. dr. fra Vinko Škafar iz Maribora.

Naime, blagoslov spomen križa na grobištu bio je na Dan svih svetih, 1. listopada 1994., a isti su postavili lovci LD Sv Hubert Cestica. O pedesetoj obljetnici stradanja, 1995., misu je predvodio don Anto Baković. Zahvaljujući zauzimanju vlč. Ivana Košića, mještana Otok Virja i vjernika križovljanske župe nakon toga započinju pripreme za podizanje spomen kapele koju je blagoslovio prvi varaždinski biskup mons Marko Culej, 18. lipnja 2000. u prisutnosti više desetaka svećenika i više od tisuću vjernika. U spomen kapeli je kip bl. Alojzija Stepinca. Godine 2014. misu je predvodio varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, na 70. obljetnicu bio je biskup mons dr. Vlado Košić, a 12. lipnja 2016. misu je predvodio biskup mons. dr. Mile Bogović.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Općine Cestica

 

Označeno u